Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Lotus suv lånar teknik från Volvo

Lansering väntas efter 2020.

Nyligen köptes Lotus av kinesiska Geely. Det innebär att man kan låna teknik från koncernsyskon.

Lamborghini har redan släppt sin, Rolls-Royce står näst på tur och Ferrari har också kryptiskt konfirmerat att de också vill vara med och leka i suvsegmentet. Att brittiska Lotus Cars också trånande tittat efter de lönsamma suvarna från sin plats på avbytarbänken är också känt. Redan i januari i fjol bekräftade Lotuschefen Jean-Marc Gales att utvecklingen redan startat, även om det då inte fanns något beslut om produktion.

Sedan dess har förstås kinesiska Zhejiang Geely, som vi annars också känner som Volvo Cars nya styvmamma, köpt en majoritetspost i Lotus Cars och nu bekräftar Jean-Marc Gales igen för Autocar att man har en suv på gång. Nu säger han också vad man ska göra: utmana Maserati Levante och Porsche Macan, och hur man ska göra det: genom att använda Volvos SPA-plattform som redan i dag utgör bas för Volvo XC60 och XC90.

Det är ett logiskt beslut. SPA-plattformen har inte bara avancerade hjulupphängningar som skulle kunna lämpa sig för hård kurvtagning utan också relativt låg vikt tack vare utnyttjandet av höghållfasta stålsorter. ”Den kommer att gå runt kurvor som inget annat i sitt segment”, säger Jean-Marc Gales. ”Om vi misslyckas med det misslyckas projektet.”


Läs mer: McLaren bekräftar ingen suv i sikte


Därmed skulle Lotus suv också kunna komma att erbjudas i ett hybridutförande, besläktat med Volvos T8 Twin Engine. Möjligen skulle Lotus fortsätta använda motorer från Toyota som man gör i dag, men det är inte klart.

Formmässigt ska den nya suven från Lotus kunna kännas igen just som en sådan. För den delen behöver den inte ha en sportbilsfront som Porsche har valt att ge Macan, men den behöver använda formspråket som används av Lotus sportbilsmodeller.

Bytbils illustratör

Inte så här alltså?

Lotus har redan tidigare ansökt om formskydd för en suvdesign som linjer som använder igenkännbara Lotusdetaljer framför allt i fronten och där bak (se artikelns öppningsbild). Formen kommer att spikas under de närmaste månaderna och det är förmodat att bilen kommer att tillverkas i Kina, även om Storbritannien också är tänkbart. ”Men jag vill veta vad som händer efter Brexit”, säger Jean-Marc Gales.

Den nya bilen kommer inte att lanseras förrän någon gång efter 2020. Först står nya sportbilsmodeller från märket på tur.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com