Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Lotus hoppar på suv-tåget

Den brittiska sportbilstillverkaren vill också ha del av kakan

Större
Stäng
  • Nej, så här lär inte Lotus suvmodell se ut.

De senaste åren har suvtrenden exploderat. Nu kommer till och med indikationer att Lotus överväger en suvmodell.

Varför är suvtrenden så stark? Det finns hela bilmärken som bärs upp av sina suvmodeller och tillverkarna tävlar i om att spruta ur sig skogsmullebilar. Och de blir försäljningssuccéer, allihop. Porsche sprutar ur sig Cayenne och Macan som om 911 aldrig hade funnits, Jaguar har lyft sig ur en osäker framtid och går starkare än någonsin med F-Type och Bentleys försäljningssiffror har fullkomligt exploderat sedan Bentayga klivit in på arenan.

Maserati Levante lär ta världen med storm och till och med Rolls-Royce lär ha ett högbygge under utveckling. Men den lilla brittiska sportbilstillverkaren Lotus har hittills hållit sig vid sin läst: små, lätta och läckra sportbilar som knappt nått högre än upp till midjan på BMW X6.

De kan se riktigt elaka ut också.

Lotus Cars

Men ingen X6 i världen svänger ifrån den här.

Men nu kan det komma att ändras. I en intervju med den brittiska tidningen Autocar avslöjar Lotuschefen Jean-Marc Gales att en suvmodell mycket väl kan komma att komplettera dagens uppställning, som består av modellerna Elise, Exige och Evora.

Enligt Gales planerar Lotus att ersätta Elise med en helt ny bil under 2020 och Exige följer strax därefter. När Evora får sin ersättare 2022 skulle denna kunna kompletteras av en välbalanserad suv som använder allt av Lotus lättviktsteknik. Utvecklingsarbetet lär redan har startat, även om inget beslut om produktion fattats ännu.

En suvmodell skulle potentiellt kunna tredubbla Lotus tillverkningssiffror, enligt Gales. I dag producerar man ca 4.000 bilar om året, men med en suv skulle man kunna nå så många fler potentiella kunder. Det skulle kunna betyda allt för Lotus, som så sent som för ett par år sedan stod i svåra finansiella svårigheter och var tvungna att göra sig av med en fjärdedel av arbetsstyrkan. Möjligen skulle Lotus kinesiska samarbetspartner Goldstar Heavy Industrial också kunna stå för produktionen av den nya suvmodellen, medan sportbilarna fortsatt monteras i Hethel.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com