Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Agile Automotive levererar i höst

Mer information från dansk sportbilstillverkare.

Danska Agile Automotive börjar leverera bilar i höst. Nu vet vi också vad de kommer att kosta.

Så sent som i förra veckan kunde vi berätta om en nystartad dansk sportbilstillverkare som utmanar Lotus och Caterham. Agile Automotive planerar att lansera två modeller: SC122 som ser ut att slå direkt emot Lotus Exige, och SCX som mest av allt liknar en nagel i ögat på banåkarbilar som Caterham Seven, Ariel Atom och KTM X-Bow.

Sedan dess har vi fått tag på företagets tekniske chef Tim M. Hansen och han har delat med sig av mer information. Agile Automotive kommer inte rakt ur det blå, utan är sprunget ur House of Composites ApS, ett jylländskt företag som sedan många år levererar kolfiberkomponenter till motorsportens allra högsta divisioner.

Så kanske faller det sig naturligt då att använda sin kompetens åt en alldeles egen kolfiberbil. Eller två då. Chassibaljan, eller kolfibermonocoquen, är den samma för båda modellerna men SC122 ska bli lite större än banspecialaren SCX. Den senare är blott 363 centimeter lång.

Motorerna kommer att levereras från Ford, inte från Toyota som vi sade i förra veckan, eftersom Toyotamotorerna inte längre var tillgängliga (varför vet vi inte, men det går alldeles utmärkt att gissa).

Lotus Cars

Inte kan väl Lotus ha haft några åsikter i ärendet?

Så SCX kommer att få en fyrcylindrig Fordmaskin och SC122 lär få en turboladdad 3,5-liters Fordsexa – om den får plats. Annars lär Agile Automotive tänka om och kanske blir det en hårdtrimmad turbofyra. Effekten skulle bli den samma från en lättare motor, men som Hansen uttrycker det, kanske ”inte lika sexigt” som en sexa.

Målet är att de första bilarna ska vara klara för leverans i höst och priserna startar på motsvarande 650.000 kronor för SCX och 900.000 kronor för SC122 – före skatter och avgifter.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com