Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Agile Automotive utmanar Lotus

Nytt sportbilsmärke kommer från Danmark.

Danska Agile Automotive visar en bil som ska konkurrera med Lotus och Alfa Romeo 4C. Vikten lär vara låg.

Vårt brödrafolk i väst, danskarna, har väl inte direkt gjort sig kända för sin bilindustri och Danmark var väl i princip det enda västland där den Östtyska bullerburken Wartburg lyckades göra sig populär.

På senare år har vi i alla fall fått se superbilsentreprenören Zenvo göra ett instick på marknaden. Nu får de sällskap av Agile Automotive, en nyutsprungen uppstickare som planerar att släppa inte en utan två modeller inom kort.

Vad beträffar Agile SC122 är siktet tydligt inställt på Lotus – oavsett modell egentligen. Med ett kolfiberchassi hålls vikten låg (850 kilo) och bakom förarkabinen finns en 3,5-liters V6-motor (av oklart ursprung). Väljer du till kompressor vräker den dessutom ur sig hyfsat med pulver: 425 hästkrafter. Det blir bara två kilo som varje ponny behöver släpa på.

Som standard kommer den att levereras ihop med en femväxlad manuell låda, men det kommer också att gå att få den med en sjuväxlad sekventiell, paddelopererad racelåda. Struntar du i gatgodkännandet går Agile SC122 också att beställa i ett renodlat bankörningsutförande.

Men då kanske du är mer intresserad av ultralättviktaren Agile SCX. Då slipper du onödig utrustning som vindruta, dörrar och karosspaneler överhuvudtaget. Även motorn är lättare, en tvålitersmaskin från Toyota på 180 hästkrafter. Köp till kompressor, så får du 70 till. Vikten? 600 kilo. Det är så att Caterham får huka sig.

Än så länge har vi ingen aning om priser eller leveranstider, men man kan anmäla intresse på Agile Automotives hemsida. Hmm, kanske man skulle …

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com