Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Lotus är nu kinesiskt

Vi skriver önskelista till mamma Geely.

Kinesiska Geely har skrivit på Lotusköpet. Vad kan britterna hitta på nu när de har pengar i kassan igen?

Så var det påskrivet och klart, Zhejiang Geelys köp av den brittiska sportbilstillverkaren Lotus Cars. I förra veckan gick affären i lås och den innebär att Geely köper 51 procent av Lotus, medan den malaysiska fordonsinvesteraren Etika Automotive håller 49 procent.

Därmed blir Lotus också systermärke till svenska Volvo och det har vi ju redan spekulerat om vad det skulle kunna resultera i. En sportkombi kanske? Framför allt innebär det att Lotus, vars själva affärsidé tycks vara att ha ont om pengar, plötsligt får starka ekonomiska muskler. Kan det bli fråga om produktutveckling på riktigt?

Vi hoppas det och satte vår ständigt studsande illustratör på uppgiften att fantisera fram morgondagens modeller från fabriken i Hethel. Att Lotus Elise kommer att få en ersättare inom kort är klart, men det var inte vad vi var ute efter.

Nej, vi längtar efter någonting mer handfast. Kanske en modern uppföljare till Lotus 7, eller varför inte en riktig superbil som kan ta över efter saligen avsomnade Esprit och utmana Ferrari 488 och Lamborghini Huracán? Självklart ett riktigt lättviktsbygge, med helium i tröskellådorna.

Drivlinan hämtas förstås direkt från Volvo med deras kompressorturbomaskiner, kanske också med extra hybridskjuts. Det ligger ju i tiden. Mittmotor och bak- eller fyrhjulsdrift, så klart.

Bytbils illustratör

Okej, ”rätt” lik Sesto Elemento.

Kanske skulle man kunna tänka sig en sportsedan också, ungefär som Porsche Panamera eller Aston Martin Rapide. Fast på Lotusvis, slankare och lättare, med mer fokus på körförmåga än korpulent komfort. Det vore väl trevligt?

Bytbils illustratör

Jaja, Estoque, jag vet.

Fast vi vet ju hur det kommer att sluta. Allting ska vara suvigt nuförtiden och har det inte terrängplast kommer köparna att vända sig någon annanstans. Antagligen till Lamborghini Urus. Så här är vårt råd till Geely: gör en suv, men gör den på riktigt. Inget stadsfjams, utan släpp ut den i Dakarrallyt och krossa ökensanden till, öh, grus.

Bytbils illustratör

Precis så.
Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com