Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Lotus Elise Cup 260 går på högtryck

Stor vinge betyder bättre markkontakt.

Brittiska Lotus vrider upp volymen ännu ett snäpp. Cup 260 får mer effekt och en stor vinge.

För ett par veckor sedan stod det klart att kinesiska Zhejiang Geely tar över som majoritetsägare i den brittiska sportbilstillverkaren Lotus Cars – som alltså därmed blir systermärke till Volvo. Det fick oss förstås att skriva en önskelista till Geely om vad vi vill se från britterna i fortsättningen.

Än så länge har de – konstigt nog – inte hörsammat oss utan den första nya modellen från Lotus sedan affären gick i lås en ännu en variant på Elisetemat. Lotus Elise Cup 260 är en vidareutveckling av den Cup 250 vi fick se i somras, med några extra hästkrafter (254 stycken inalles), fler och större lufthål i fronten och en ännu galnare bakvinge.

Därigenom har Lotus ökat marktrycket och numera ska luften generera 180 kilos tryck i toppfart. Det hjälper säkert att hålla kvar den lätta lilla bilen på banan. För så är det, du behöver vara ganska matglad om bilen ska klättra över tonnet när du ställer dig med den på vågen.

Tomvikt 894 kg.

Kalaset kommer gissningsvis att kosta någonstans i närheten av 700.000 kronor – om den kommer till våra breddgrader. För Lotus tänker bara bygga 30 bilar och de lär nog gå åt kvickt, inte minst för att den ser så läcker (och historiskt korrekt) ut i den där guldfärgen.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com