Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Lotus Elise Cup 250 väger lätt

Trycker ändå tungt mot marken.

Lotus uppdaterar sin banspecialare Elise Cup 250. Nu är den ännu lättare, men trycker ändå hårdare mot marken.

På Genèvesalongen i fjol visade Lotus upp sin Elise Cup 250, en hårdrocksversion av den lilla sportbilen Elise med en arg, kompressormatad Toyotamotor (ni får gissa vad 250 står för) och diverse vingar som pressar den mot underlaget.

Knappt ett år senare kommer den nu i en uppdaterad version, med designelement lånade från den nyligen lanserade Elise Sprint. Det betyder en ny front med bredare luftintag och en akterspegel med två i stället för fyra baklyktor.

Vikten har sänkts med 14 kilo genom att byta glas mot polykarbonat i bakrutan, bly mot litiumjoner i batteriet och fälgarna till lättare, smidda aluminiumhistorier. Resultatet är en tomvikt på 914 kg.

Något lättare än en fjäder, alltså.

Ett nytt aeropaket med frontsplitter, sidokjolar, diffusor och en enorm bakvinge trycker bilen mot asfalten. Enligt Lotus ska ett marktryck motsvarande 125 kg genereras i 225 km/h – en rejäl siffra som säkert gör skillnad för högfartsgreppet, med tanke på bilens måttliga massa.

Men bäst av allt är ändå listan på extrautrustning, för den handlar i princip enbart om att skala ytterligare kilon av bilen. Eller vad sägs om aeropaket i kolfiber (-3,7 kg), hardtop i kolfiber (-3 kg, på rätt ställe), tröskelskydd i kolfiber (-0,8 kg) eller ventilationsutsläpp i kolfiber (-0,1 kg). Ett titanavgassystem finns också, sju kilo lättare än originalavgasrören.

Totalt ska man kunna spara 24 kg om man kryssar för samtliga lättningsalternativ. Om man i stället vill glida omkring i full komfort kan man beställa exklusiva tillbehör som govmattor, stereo, luftkonditionering eller, öh, ljudisolering. Men då missar man förstås poängen med en bil som Lotus Elise Cup 250. Prislistan lär starta på, i runda tal, dryga 650.000 kronor om den kommer till Sverige.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com