Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Lotus mest kraftfulla gatmodell någonsin: Evora GT430

Inte lätthet allena har tillförts i denna mittmotorsprinter

Klassisk bestyckning i form av kompressladdad V6-motor, manuell låda och bakhjulsdrift får sällskap av kolfibermojänger på både höjden och bredden i Lotus senaste variant av Evora.

Det lär finnas en person i en avlägsen brittisk by som har ordning på kronologin. Fast det låter för bra för att vara sant – ingen kan väl rimligen hålla koll på hur många utvecklingssteg och versioner som det hittills presenterats av Lotus mittmotorbilar i den serie som inleddes med Elise år 1996?

Här är i alla fall det senaste och vassaste hittills. Åtminstone bland Lotusbilar som får framföras på allmän väg. Ingen modell i märkets historia lär vara kraftfullare än nya Evora GT430.

Motorn är i grunden samma 3,5-liters V6-motor med kompressorladdning och laddluftkylare som vi lärt känna i tidigare Evoravarianter. Denna gång har effekten höjts till 436 hästkrafter vid 7 000 r/min och det maximala vridmomentet anges till 440 newtonmeter vid 4 500 r/min.

0–100 km/h ska repas av på 3,8 sekunder och toppfarten är 305 km/h. I den hastigheten skapas ett marktryck på 250 kg tack vare omfattande aerodynamiska tillskott. Det mest iögonfallande är den stora vingen.

Manuell växellåda börjar bli en sällsynthet i högpresterande, nya sportbilar men Lotus framhärdar (och lådan har en separat kylare). Givetvis är Evora bakhjulsdriven med en Torsendifferential för att pytsa ut kraften till det drivhjul som bäst kan förvalta den.

Större hjul samt den nämnda vingen ÖKAR vikten med 9 kg, men Lotus vore inte Lotus om inte fettsugning och intensiva pass med hopprepet beordrats. Därför har Evora GT430 trots allt en viktminskning netto på 26 kg (jämfört med Evora Sport 410).

Avgassystem av titan kapar 10 kg, diverse karossdetaljer av kolfiber lättar med 4,7 kg, interiörens lättviktsdetaljer tar bort 2,5 kg och bakbromsarna är 2,0 kg lättare än ordinarie Evoras. Det är det några av detaljerna.

TTX-stötdämpare från Öhlins och fjädrar från Eibach lyfter ytterligare 10 kg. Stötdämparna har både justerbar retur och kompression.

Karossdetaljerna av kolfiber (stötfångare, frontsplitter, taket, vingen, motorluckan) har bara behandlats med klarlack, så att materialet ska synas i all sin prakt. Det gäller även invändigt där kolfiber tittar fram lite här och där.

Stolarna är av Sparcos fabrikat och som standard klädda med läder och Alcantara. Utan pristillägg kan köparen välja enbart läder eller Alcantara.

Som tillval finns även fyrpunktsbälten och en störtbåge av titan.

Smidda aluminiumfälgar skos med Michelin Pilot Sport Cup 2-däck (245/35R19 fram, 295/30R20 bak).

En specialitet är det justerbara antispinnsystemet. Det kan inte bara slås av helt utan dessutom tillåta hjulspinn med 1, 3, 6, 9 eller 12 procent.

60 exemplar av Evora GT430 ska tillverkas och baspriset i England (inklusive 20 procent moms) är 112.500 pund, det vill säga cirka 1,2 miljoner kronor.

 

Eric Lund
info@ericlund.se

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com