Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Lotus Exige Cup 430 smakar skräck

Galen toppmodell fokuserar på bankörning.

Med hjälp av modellprogrammets starkaste gatgodkända motor blir Lotus Exige snabbare än någonsin. Möt Cup 430.

Häll upp i en kastrull, i med en buljongtärning (med smak av arg tiger, förmodligen), låt reducera i några minuter, sila av och servera. Så har Lotus gjort med sin Exige och resultatet är mer effekt och lägre vikt. Och, får man förmoda, en smak av skräck.

För Lotus Exige Cup 430 har nämligen bara två och ett halvt kilo att släpa på för varje hästkraft som motorn vräker ur sig och det betyder att den är väldigt, väldigt snabb. Precis så där snabb att man ser sitt liv ta slut inom en mycket snar framtid när man låter den löpa fritt. Även om det naturligtvis inte gör det. Inte alltför ofta, i alla fall.

Så vad handlar det här om? Det började faktiskt med en tävlingsbil redan under förra årtusendet. Lotus Sport Elise var en Elisevariant med tak och breddade skärmar. Föraren satt i mitten av bilen, som i en McLaren F1, och plats för några passagerare fanns inte. Spelar roll, det var ju en tävlingsbil.

Men ungefär samtidigt som vi försökte lösa alla millenniebuggar presenterade Lotus en gatversion och den fick heta Exige. Föraren satt inte längre i mitten, men annars var den ungefär lika socialt speciell som den där banbilen.

Lotus Cars

Och precis lika söt.

Fast då hade den 177 hästkrafter ur en Rovermotor. Dagens Exige Cup 430 har inte 177, inte 430, utan 436 hästkrafter ur en kompressormatad V6-motor som ursprungligen kommer från japanska Toyota. Utvecklingen har gått framåt de senaste 17 åren.

Motorn kommer förstås från Lotus Evora GT430, en bil som går ganska bra den med. Men eftersom den har ett par hundra kilo till att släpa på kan den inte prestera riktigt lika galna siffror som Exige, åtminstone inte vad gäller acceleration.

För att kunna ta hand om all kraft har Cup 430 fått större bromsutrustning med tvådelade skivor där navet är av aluminium, trevägs justerbara stötdämpare samt justerbara krängningshämmare fram och bak. Däcken från Michelin heter Sport Cup 2 och är av samma suddgummityp som hos till exempel Porsche 911 GT2 RS.

Störtbåge är standard, men den som vill satsa seriöst på sin förarkarriär kan beställa fullbur, huvudströmbrytare och ratt utan airbag. Om man stänger av antisladdsystemet kan man också få leka med en ställbar antispinnkontroll, för att få den där perfekta avdriften när man skjuter ut sig ur kurvorna.

Och trots större kylsystem, laddluftkylare, bromsar och koppling har Lotus bantat bort 29 kilo, jämfört med den tidigare Exige-kungen Cup 380 och tomvikten landar på 1.093 kilo. Det har man lyckats med genom att använda kolfiber i högre utsträckning – stora delar av karossen består av nya paneler och interiören ska vara 2,5 kilo lättare än förr.

Lotus Cars

Fast den är förstås tyngre än 3-Eleven.

Priset för hela härligheten kommer att landa någonstans i närheten av 1,3 miljoner kronor. Men då ingår varken luftkonditionering, mattor, stereo eller ljudisolering. Det går förstås att beställa, men vad ska du med det till? Add lightness, sade ju Colin Chapman.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com