Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Porsche 911 GT2 RS starkast någonsin

Enorm effekt ur Porsches nya banspecialare.

När Porsche kombinerar RS med turboladdning blir resultatet spektakulärt. Nya GT2 är den starkaste 911 någonsin.

Den gångna helgen hölls Goodwood Festival of Speed, ett trädgårdsparty hemma hos earlen av March längst ner i södra England. Earlen är förmodligen en trevlig kille, för till hans tillställning brukar sisdådär ett par hundra tusen gäster dyka upp och gnaga på hans snittar.

Men det är inte bara för snittarna man dyker upp. Framför allt är det för att se alla världens mest makalösa bilar braka upp för earlens garageuppfart. Eller vad man nu ska kalla asfaltsslingan som leder upp förbi godset i sjösten och upp på en kulle någon kilometer bort.

Seriöst, alla världens mest makalösa bilar.

Evenemanget har blivit så stort att biltillverkarna numera förlägger sina stora sportvagnspremiärer hit. Så även Porsche, som presenterade den nya 911 GT2 RS på Goodwood i lördags.

Och GT2 RS är onekligen ett fyrverkeri värdigt arrangemanget. Som alltid när Porsche kallar någonting för RS handlar det mindre om att glida förbi Stureplan i stil och mer om att äta upp allting som rör sig runt en racerbana. GT2, det betyder turbo och att man ska flytta på sig om man råkar vara i vägen. Så 911 GT2 RS, det är toppen av näringskedjan och allting annat i 911-sortimentet bör visa vördnad och respekt.

Utom möjligen gamla 911 GT1 med mittmotor.

Här finns också allting man förväntar sig av en RS-modell. Stora delar av karossen är av kolfiber och taket av magnesium, för att spara vikt. Aeropaketet, med underbett där fram och en enorm bakvinge, ska trycka bilen mot marken vilket utnyttjas av enorma däck med klistergummi.

Bromsarna är kolfiberkeramiska, stötdämparna omkalibrerade för banarbete och bakvagnen är medstyrande. Sitter gör man i skalstolar av kolfiber. Resultatet av allt detta är en tomvikt på strax under 1,5 ton.

För tungt? Beställ Weissach-paketet, för då får man krängningshämmare av kolfiber i stället för fjäderstål och aluminiumfälgarna byts mot motsvarande i magnesium. Och så byter Porsche ut det där magnesiumtaket mot ett i kolfiber. Därmed blev man vips 30 kilo lättare.

Men det är ju för motorn man vill ha en GT2 RS. Maskinen är lånad från den vanliga 911 turbo, men har fått ett större kylsystem, vattenspraykyld laddluftkylare samt ett par riktigt stora turboaggregat som andas genom ett titanavgassystem. Med 700 hästkrafter säger Porsche att den därmed är den starkaste 911 någonsin.

Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG

Ett uttalande öppet för diskussion.

Effekten skickas genom en sjuväxlad dubbelkopplingslåda och bilen är, till skillnad från de vanliga turbomodellerna, renodlat bakhjulsdriven så som puritanerna vill ha det. Men som alltid kommer allting med en baksida: priset lär krypa upp mot tre miljoner kronor när den kommer till Sverige. Snyft.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com