Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Rolls-Royce Sweptail har du inte råd med

Skräddarsydd lyxbil spränger alla kostnadsramar.

När Rolls-Royce lyssnar på kunden blir resultatet spektakulärt. Men man behöver vara stadd vid kassa för att våga berätta vad man vill ha.

Egentligen upphörde produktionen av den sjunde Phantomgenerationen redan i vintras för att bereda plats för en helt ny modell som lanseras under nästa år. Men Rolls-Royce Sweptail är lite speciell på så sätt att den är, i grund och botten, en Phantom Coupé som visas upp först nu, långt efter att produktionen avstannat.

Samtidigt är Sweptail inte alls någon Phantom, utan ett skräddarsytt konstverk som inte liknar någonting annat och anledningen till att den visas upp nu, i det vakuum som råder mitt emellan två olika Phantomgenerationer, är att det har tagit fyra år att bygga bilen.

Då, 2013, samtidigt som Rolls-Royce spikade ihop så många Phantommodeller de bara orkade, kom en kund – en stamkund, faktiskt – och ville ha någonting speciellt. Så Rolls-Royce började ta mått på karln och lyssna på hur han ville ha sin bil.

Resultatet är en strikt tvåsitsig coupé med en front som hälsar till tjugotalets Silver Ghost och ett bakparti som mest liknar en båt. Taket sägs hämta inspiration från trettiotalets Phantom Streamline-karosser.

Morgan Motor Company Limited

Fast vi ser nog mest Morgan Aeromax.

Insidans oceaner av Massacarebenholts och Stillahavsvalnöt särskiljer också Rolls-Royce Sweptail från det mesta vi har sett i bilvärlden. Särskilt hatthyllan bakom stolarna ser ut som en rokokomöbel som skulle kunna platsa i vilken slottslig miljö som helst.

Blir du sugen? Slå en signal till Rolls-Royce, som redan tidigare meddelat att man tror att skräddarsydda bilar är framtiden. Men bered dig på att Rolls-Royce tar betalt för sina tjänster. Ryktesvis lär Sweptail ha kostat något hundratal miljoner kronor att beställa. Men Rolls-Royce vill inte uppge någon exakt siffra, utan företagets VD Torsten Müller-Ötvös säger bara att den är ”påtagligt dyr, påtagligt dyr”.

Aj då. Då kanske du får hålla dig till mer modesta modeller från Koenigsegg och Bugatti. Så du har råd med frukostkaviaren även i fortsättningen, alltså.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com