Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Bentley och Rolls-Royce slösar guld och diamanter

Uppgörelse i lyxvärldens högsta division

När Bentley och Rolls-Royce kommer till Genève gör de det med det värsta som står till buds. Bentley satsar på guld, Rolls-Royce på diamanter.

En gång i tiden var det inte så noga med vem som var vem. Bentley och Rolls-Royce trängdes under samma paraply, nämligen försvarskoncernen Vickers. Vad nu de skulle med lyxbilar till.

Det undrade de också och under nittonhundratalets sista andetag högg tyskarna efter lyxbilsmärkena som björnar efter lekande lax. Volkswagen fick med sig Bentley och BMW bärgade Rolls-Royce. Förmodligen var det det bästa som kunde hända, för rivaliteten dem emellan har givit näring åt en våldsam lyxbilsutveckling. Den brittiska drömfabriken är i dag vid god vigör.

Allra överst i lyxnäringskedjan finns respektive bilmärkes specialskrädderier. Hos Bentley står Mulliner för personligt utformat överflöd, hos Rolls-Royce är det Bespoke service. För dem är ingenting omöjligt. Om det inte är omöjligt, förstås.

Till Genèvesalongen, som öppnar i morgon, tar de båda konkurrenterna med sig var sin extremutrustad värstingversion fyllda med alla de galenskaper som man ska vara riktigt rik för att kunna drömma fram.

I den nordöstra ringhörnan står Bentley Mulsanne Hallmark Series, som är Mulliners masserade version av den handbyggda toppmodellen Mulsanne. Här har hantverkarna givit både utsidan och insidan ett tvåtons färgschema. Bentley-B:et på grillen är guldpläterat (eller silver, om man vill vara diskret – men då är metallen också solid), liksom en rad exteriöra och interiöra detaljer.

Guld- eller silver förekommer också i broderierna, liksom i kederlisterna och på insidan av förvaringsfacken. Och i tröskelskydden. Instrumentpanelen. Förmodligen får du också några guldtackor som barlast i bagageutrymmet.

Men det rynkar Rolls-Royce på näsan åt. Guld, vad är väl det mot diamanter? Det är nämligen precis vad deras Rolls-Royce Ghost Elegance har blandat i lacken. Kulören ”Diamond Stardust” har dammet från 1.000 krossade diamanter blandat i sig, allt för att få det där riktigt dyra skimret som skiljer de perverst förmögna från de som bara är väldigt, väldigt rika.

Bah. Min Volvo 245 duger alldeles utmärkt.

Efter två månaders tester i labbet hade lacken rätt lyster för att läggas på karossen. Att få dem jämnt spridda över ytan i ett tillräckligt tunt skikt för att inte kunna kännas med handen genom klarlacken var en utmaning och krävde at en helt ny process fick tas fram. Men så ska resultatet också gnistra som ingen annan metallic.

Precis som Bentley har Rolls-Royce också valt att klä in fram- och baksäte i olika läderkulörer. Fram svart, bak grått, accentuerat av skotskrutig textil. Men om Bentley planerat en serie om 50 Mullinerbilar är Rolls-Royce Ghost Elegance unik, byggd i ett enda exemplar. Antagligen för att det är lite svårare att få tag på diamanter än guld.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com