Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Rolls-Royce-verkstaden i konkurs - nu säljs kundernas lyxbilar

Kunderna hade lämnat in sina exklusiva Rolls-Royce och Bentley-bilar på service.
Men verkstaden i Trollhättan gick i konkurs och nu säljs deras ögonstenar på en auktion för konkursboet.
– Några kunder kommer att hämta ut sina bilar. Men totalt kommer vi nog att ha med 20-25 bilar i vår auktion, säger Ola Happstadius på PS Auktioner.

Efter flera år av förluster tvingades Sveriges största serviceverkstad för Rolls-Royce och Bentley i konkurs. Nu ska inlämnade bilar och unika reservdelar auktioneras ut.

Efter många förlustår och en förlorad kundtvist tröttnade Bernt Hansens Automobil Services danska ägare på att pumpa in mer pengar. I januari sattes företaget i konkurs på ägarens egen begäran. Kvar i lokalerna finns verktyg, reservdelar och ett stort antal bilar.

– Det här är ett kulturarv som är väl värt att ta hand om. Det är ett väldigt bra exempel på hur verkliga kvalitetsprodukter alltid kan ges förlängd livslängd i flera ägarled. Vi ser det som vår uppgift att hjälpa till med det, säger Per Henriksson, vd för PS Auction.

Eftersom bilarna är inlämnade för service, blir det närmast ett overkligt intryck i lokalerna där arbetet avbrutits abrupt i samband med konkursen. Fordon som brukar förknippas med hög social status, privatchaufförer och uppvisad rikedom är här upp-pallade, med uppfällda motorhuvar och tätt parkerade.

Här finns en Rolls-Royce Silver Shadow som innebar ett stort tekniksprång när den lanserades 1965.
Det finns även rariteter som en Bentley Azure cabriolet från 1997 och en Bentley TI Fix Head Coupe från 1969. Det är en modell som endast tillverkades i 98 exemplar.

– Några kunder kommer att hämta ut sina bilar. Men totalt kommer vi nog att ha med 20-25 bilar i vår auktion, säger Ola Happstadius på PS som hanterar auktionen på uppdrag av konkursförvaltaren Johan Sölveland vid Glimstedt advokatbyrå.

Men den kanske största enskilda tillgången i konkursboet är den gamla Bentleyfabrikens reservdelslager för de äldre modellerna, som trollhätteföretaget köpte på sig för ett antal år sedan. I en lagerlokal i en annan del av industriområdet finns nu mängder med skärmar och andra karosseridelar i tjock plåt.

– Det är väldigt mycket originaldelar i originalförpackningar. Reservdelar, tillbehör och utrustning till gamla Bentleys och även Rolls-Royce. Det kommer att vara en stor del av auktionen som kommer att väcka mycket intresse, säger Ola Happstadius.

Enligt PS Auctions pressmedelande är bilarna som säljs inlämnade kundbilar som inte hämtats ut, men vid närmare förfrågan visar det sig att det även säljs andra bilar på auktionen.

Hur många av bilarna som säljs är egentligen inlämnade kundbilar?
– I vår auktion ingår bilar som var inlämnade på verkstaden och som ägarna själva valde att sälja då man såg en möjlighet att göra en bra affär, säger Per Henriksson, vd för PS Auction.

 Hade kunderna möjlighet att hämta ut sina bilar, eller är det en tvångsförsäljning?
– Kunderna hade självklart möjlighet att hämta ut sina inlämnade bilar, vilket framgår av vårt pressmeddelande. Konkursförvaltaren kan inte konfiskera dem. Bilarna tillhör ägarna, inte konkursen. Om det blir en affär så får nuvarande ägarna pengar för de fordon som säljs.

Fakta om konkursen

Bernt Hansen Automobil Service startades 1992. Företagets ägare vid konkursen var danske miljardären Henrik Fredriksen.

2019 förlorade företaget en kundtvist som uppstod redan 2007. Skadeståndet och rättegångskostnaderna uppgick till drygt 2,2 miljoner kronor. I januari 2020 sattes företaget i konkurs.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com