Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Enormt intresse för Rolls-Royce från 1936: “Spinner som en katt”

Går under klubban den 15 januari

  • Denna Rolls-Royce Phantom III har väckt stort intresse.
  • Denna Rolls-Royce Phantom III har väckt stort intresse.

En 87 år gammal Rolls-Royce Phantom III är till salu i Sverige.

Intresset för bilen, som är värderad till två miljoner kronor, har vanligt ovanligt stort.

– Vi har haft ett synnerligen högt tryck i början av auktionsförfarandet, säger Ronny Henriksson, en av ägarna till Auktionsmagasinet Vänersborg.

Hösten 1936 ställdes denna Rolls-Royce Phantom III ut som ny på Olympia motor show i Thrupp & Maberleys monter. Den såldes då till Sir Edmund Davis, en gruvmagnat från Storbritannien.

Nästan 60 år senare, år 1994, köptes den av en svensk ägare.

Sedan dess har den varit i Sverige. Men det är det oklart hur bilen har använts. Eller om den har använts alls.

– Det är ganska sparsamt med historik. Med vissa objekt kan man få fram hur mycket som helst, men i det här fallet är det en bil som har levt en ganska anonym tillvaro i Sverige. Vi tror inte att den har varit så mycket i bruk, säger Ronny Henriksson. 

44 bud har gjorts

Det är också frågor kring bilens historik de flesta har som ringer. Och nog har Auktionsmagasinet Vänersborg fått samtal om den unika bilen.

– Vi har väl fått ett 30-, 40-tal samtal ungefär. Det har varit agenter som har fått i uppdrag att hålla koll men även utländska intressenter som har förhört sig om bilens skick och historik. Det är också många bilentusiaster som har hört av sig.

Auktionen lades upp i mitten på december och avslutas klockan 20.45 på söndag den 15 januari.

Men trots att nästan en vecka återstår, i skrivande stund, har 44 bud redan gjorts och det ledande ligger på 900 000 kronor på auktionsannonsen som hittas på Auctionnets hemsida.

– Intresset har onekligen varit stort med tanke på hur mycket samtal vi fått och hur många budgivare det har varit. Normalt sett går trenden på auktion att det är lite lägre intresse initialt och sen ökar farten ganska ordentligt ju närmare auktionsavslut man kommer. Men vi har haft ett synnerligen högt tryck i början av auktionsförfarandet. 

”So far, so good”

Rolls-Royce Phantom III tillverkades mellan 1936 och 1939. De första upplagorna, såsom för den i annonsen, har en V12-motor byggd i aluminium.

Alla delar i bilen är original och den har alltså värderats till två miljoner kronor.

Ronny Henriksson har svårt att svara på om denna summa kommer att uppnås.

– Det är ju en stund kvar så vi får se hur det utvecklar sig. Det är väldigt roligt att få möjlighet att följa det här på nära håll. Det är ett så pass unikt objekt och vi anser att värderingen ligger i linje med vad som är relevant. Det är ju marknaden som avgör. Men so far, so good. 

Fick vevas igång

Eftersom bilen stått stilla länge har det inte bara varit att vrida om nyckeln och köra igång. Istället har den tagits med till Rolls-Royce i Trollhättan för en uppstart på “fackmannamässigt sätt”.

Bilen fick där tömmas på vätska, ny fylldes på och sedan vevades den igång.

– Det krävdes lite handpåläggning och man får ta det försiktigt. Men den spinner som en katt. Rent motormässigt, sett till växellåda och allting, så är allt jättebra.

Var tror du att den hamnar?

– Förr i tiden var marknaderna mer isolerade. Idag är hela världen marknadsplatsen för den här typen av objekt. Vi skickar grejer till jordens alla hörn. Det är jättesvårt att spekulera i var den hamnar – och det är en av bitarna som är så spännande. 

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com