Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Rolls-Royce Ghost var för tyst

Problemet som uppstår när man försöker skapa den perfekta ljudupplevelsen.

Den andra generationen av lyxbilen Rolls-Royce Ghost lanserades nyligen. Under de tidiga testerna av bilen så upplevde passagerare och förare att bilen var så tyst att de blev desorienterade och näst intill illamående.

Vägbuller som läcker in i bilens kupé kan vara både irriterande och sövande för föraren. Men kan det bli för tyst i kupén och ljudnivån? Det är problemet som uppstår när man försöker skapa den perfekta ljudupplevelsen. En balans måste finnas mellan att kunna stänga av bruset och tumultet i världen för att skapa en kokong. Men om man stängs av från omvärlden kan kupén i stället kännas som en grav. 

För en tid sedan skrev Bytbil om nya Rolls-Royce Ghost och i en intervju med Bloomberg berättade utvecklingschefen för Rolls-Royce Ghosts, Jon Simms, att under de tidiga testerna av andra generationen Rolls-Royce Ghost så upplevde passagerare att bilen var så tyst att de blev desorienterande, på gränsen till illamående. Bilen var för välisolerad. 

För att ändra på det fick den brittiska biltillverkaren helt enkelt göra bilen bullrigare. Ghost måste vara tillräckligt tyst för att man skulle kunna viska fram en konversation i hastigheter upp till 129 km/h, samtidigt som bilen behövde bli av med irriterande gnisslande ljud, klick, surrande, eller dunkar när bilen körde, och samtidigt inte göra passagerarna åksjuka.

LÄS MER: Rolls-Royce-verkstaden i konkurs – nu säljs kundernas lyxbilar

För att kompensera för känslan av enorm tystnad utvecklade Rolls-Royce en mjuk underton som skulle leta sig in kupén. De justerade baksätesramarna och komponenter i bagageutrymmet så att de vibrerade i en specifik och låg frekvens. De kalibrerade även om motorn på 563 hästkrafter så att den mullrandet skulle minska, samt tog bort aggressiva körlägen som track och sport. 

De gjorde även om de fyra lagren av isolering så att luftfickorna fick ett bättre flöde. De lättade även på vadderingen i headlinern. Det resulterade i en ”viskning” från omgivningen. Problemet löst. 

LÄS ÄVEN: Rolls-Royce visar sina läckraste bilar

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com