Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Rolls-Royce Dawn Black Badge är den nya svarta

Från gyllne morgon till skymning när Rolls svärtar cabrioleten.

För ett drygt år sedan lanserade Rolls-Royce hårdrocksversionerna av Ghost och Wraith. Nu kommer även den daggfriska cabrioleten Dawn i utförandet Black Badge.

Frestelsen är naturligtvis oemotståndlig – liksom det ekonomiska incitamentet. Om kunderna ber om bilar som har en tuffare framtoning är det bara att ställa sig vid grytorna och koka ihop en tuffare framtoning.

Det är inget nytt, så har biltillverkare gjort i alla tider. Svarta istället för kromade lister, lite kavatare fälgdesign och lite studsigare fjädring så att det känns sportigt.

Men vem hade väntat sig detta av Rolls-Royce?

Vid bilsalongen i Genève 2016 visades Ghost (fyrdörrars sedan) och Wraith (tvådörrars coupé) i Black Badgeutförande. ”Spöket” och ”Vålnaden” är alltså småknattarna i familjen Rolls-Royce, blott 540 respektive 529 centimeter långa. Detta ska jämföras med fullriggarna Phantom som mäter 584 (sedan) och 561 (cabriolet) centimeter.

Det tredje småsyskonet är cabrioletversionen av Wraith, som inte heter något spöklikt alls utan det mer poetiska Dawn (vilket betyder gryning). Men även i den porlande fjällbäcken rinner numera mörk HP Sauce om köparen så önskar.

I klartext: även Dawn erbjuds framöver som Black Badge. Bäst framgår det speciella utförandet om bilen som helhet inte är svart, men eftersom svart är temat visar alla pressbilder svarta bilar … Förvisso en solid svart lackering i många lager som handpolerats till högglans.

Skillnaderna framgår rätt tydligt ändå och mest iögonfallande är att ett av märkets verkliga signum – den magnifika, kromade kylargrillen – är … svart.

Att kylarprydnaden, The Spirit of Ecstacy, bytt skepnad ett antal gånger genom decennierna är välkänt. Men även den lilla ängeln har blivit sotig i transformeringen, hon är numera utförd i svart krom. Pressmaterialet hymlar inte med att hon har gått in i en ny fas i livet: ”… transforms into a high-gloss vamp …”

Rolls-Royceemblemet har vänts till ett negativ, så att bakgrunden är svart och typografin utförd i silver.

Invändigt är det svart läder med en i sammanhanget föga förvånande accentfärg: orange. Så såg i alla fall den Dawn Black Badge som premiärvisades för världen vid Goodwood Festival of Speed ut. Men gissningsvis kan Rolls-Royces avdelning för allehanda kundönskemål, ”bespoke”, ordna vilka kulörkombinationer som helst.

De traditionella ädelträpanelerna har bytts mot kolfiberditon där tunna trådar av flygplansaluminium vävts in. Dessutom förekommer här och var evighetssymbolen, den liggande åttan, som lär ha varit racerföraren och rekordjägaren Sir Malcolm Campbells (1885–1948) symbol.

Campbell nämns som en inspiration för Black Badgemodellerna, tillsammans med bland andra flygaren och entreprenören Howard Hughes (1905–1976) och boxaren Muhammad Ali (1942–2016). Folk som tagit saker och ting i egna händer (sic!) och utmanat konventionerna i sina respektive perioder. Det är så Rolls-Royce vill att Black Badge ska betraktas.

”It’s an alter ego for our marque that captivates the disrupters, the innovators and those that accept no limitations.”

Rolls-Royce Motorcars

Wraith Black Badge lägger vit rök i Goodwoods slottspark

Till sin hjälp har dessa förmodat banbrytande personer (Black Badgemålgruppen, alltså) en något trimmad version av den turboladdade V12-motorn på 6 594 cc. Trettio nya hästkrafter (totalt 600) och sextio extra newtonmeter (totalt 840) sätter lite extra sprätt på den 2 560 kg tunga (tomvikt) cabrioleten.

Dessutom har den åttaväxlade automatlådan från ZF stressats en aning så att den växlar vid högre varvtal och är piggare på att tagga ned, styrningen har skärpts en aning, stötdämparna har blivit lite fastare i hullet och gasresponsen har hetsats något. Ett nytt avgassystem med ”barytonröst” tagit plats under bilen som därmed tillåts anmäla ”its arrival with authority rather than hysteria”.

Fälgarna har banor av 22 lager dubbelvikt kolfiber med nav och ekrar av aluminium. Den frihjulande navkapseln har behållits, så att märkesemblemet alltid hänger i våg.

Att världspremiären för Dawn Black Badge ägde rum vid Goodwood Festival of Speed är knappast en tillfällighet. Dels har evenemanget rätt dignitet, dels ligger Rolls-Royces fabrik på Goodwoods ägor.

Förutom att en Wraith Black Badge deltog i hillclimbkörningen (toppfart 202,8 km/h på den 2,57 kilometer långa sträckan i slottsparken, hastighet över mållinjen 164,2 km/h) användes en Ghost Black Badge som säkerhetsbil. Inte så ofta vi får se en ”Rollo” med orange saftblandare på taket, och heller inte ofta vi får chansen att upptäcka en svart Rolls i vitt utförande.

Rolls-Royce Motorcars

En vit Ghost Black Badge som pacecar. Sedan blev allt svart.
Eric Lund
info@ericlund.se

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com