Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nya Rolls-Royce Ghost har bokstavligen talat stjärnglans

Lyxproblemet: Upplevdes som för tyst under tillverkningen

Snabbare, tystare, lyxigare och på en helt annan plattform än sin föregångare.
Den nya generationen Rolls-Royce Ghost är här för att imponera.
Men priset lär nog spöka.

Rolls-Royce har nu avtäckt andra generationen av Ghost. Mycket har också förändrats från den första versionen släpptes för elva år sedan.

Enligt tillverkaren själv är detta den mest avancerade bil som de någonsin har skapat.

Rolls-Royce väljer att lämna BMW 7-plattformen som fanns i den första generationen. Nya Ghost har i stället fått den exklusiva aluminiumram som sedan tidigare hittas i Phantom och Cullinan, kallad ”Proprietary Aluminium Spaceframe Architecture” av tillverkaren själv. Numera fördelas därför vikten jämt mellan fram- och bakdelen. Bilen har också blivit både längre och bredare (5546 millimeter lång och 1978 millimeter bred).

Den eleganta, minimalistiska utsidan i all ära. Men de härligaste detaljerna finns under skalet.

Under huven hittas en 6,75-liters dubbelturbo V12:a som ger en effekt på 420 kW och har ett vridmoment på 850 Nm. 0-100 ska göras på 4,8 sekunder (endast 0,1 sekunder snabbare än föregångaren) medan nära 200 kilo adderas på totalvikten. Nya Ghost väger 2.553 kilo.

En aningen angenäm problematik ska ha uppenbarat sig vid tillverkningen av bilen. Mer än 100 kilo ljudisolerande utrustning hade tryckts in i dörrarna, taket och hjulen. Resultatet blev då att tillverkaren ansåg att nya Ghost var för tyst, vilken kunde bli desorienterande för föraren. Därför justerades bilens interiör för att få fram en frekvens som Rolls-Royce kallar för ”whispers”, alltså viskningar.

På tal om ljudbilden har ett nytt ljudsystem installerats i bilen. Med 18 högtalare om 1.300 watt ska nog dessa ”viskningar” ändå kunna överröstas.

En annan tilläggsdetalj med faktisk stjärnglans återfinns i bilen. Över innertaket har det installerats hundratals led-lampor som ger illusionen av en stjärnhimmel. Dessa ”stjärnor” ska inte bara tindra utan då och då ska även stjärnfall inträffa för medpassagerarnas underhållning. När bilen är avstängd ska denna funktion inte märkas av alls. Det är något som tidigare har återfunnits i bland annat Rolls-Royce Wraith Luminary Collection. Men denna gång förlängs denna illusion genom att även instrumentbrädan fått en bunte ”stjärnor” som omringar bilens namn, ”Ghost”, på ett sätt som verkligen andas lyx.

Något pris på detta lyxåk har inte presenterats än. Men med tanke på att föregångaren går på omkring tre miljoner kronor kan vi nog tänka oss att det inte blir en helt billig historia.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com