Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Han testar V12-motorn - med ett mynt

Hur vet man att en V12:a med dubbelturbo och 563 hästkrafter håller Rolls-Royce-klass?
Man ställer ett mynt på motorn och gasar, såklart.
– Titta, myntet skakar inte ens, trots att jag varvar upp motorn rejält, säger motorjournalisten Mat Watson.
Se hans test av ”världens finaste bil”, Rolls-Royce Phantom.

Rolls-Royce Phantom är den åttonde generationen superlyxig vägkryssare med en V12-motor på 6,75 liter och dubbelturbo. Den ger 563 hästkrafter (420 kW) och hela 900 newtonmeter (från 1 700 varv), kopplat till en åttaväxlad låda från ZF.
Visst är det en imponerande urkraft under huven och Mat Watson gör ett udda prestanda-test när han placerar ett mynt på högkant på motorn och varvar upp motorn. Men han vill visa poängen: lyxkryssaren Phantom skakar absolut ingenting. Myntet står kvar.

Den nya plattformen, kallad ”Architechture of Luxury”, kom 2017 och har inneburit ökad vridstyvhet och lägre vikt. Aluminium har använts i betydligt större utsträckning än tidigare, och chassit ska vara hela 30 procent styvare än föregångaren.
Hjulupphängningen har dubbla triangellänkar fram och en ny femlänkad bakaxel. Luftfjädring med automatisk nivåreglering liksom fyrhjulsstyrning är standard. Även stötdämparsystemet är aktivt, med vägavkänning via kamera likt Mercedes ”Active Body Control” i hastigheter upp till 100 km/h.

FYNDA ROLLS-ROYCE HÄR

Phantom skakar alltså inte en millimeter. Dessutom är bilen den tystaste bilen i världen, åtminstone enligt Rolls-Royce. Man har ökat användningen av akustiskt högabsorberande material, och hela 130 kilo ljudisolering har använts. Alla glasrutor har dubbla 6 mm tjocka glas.
Men allt det där är tråkig fakta. Då är det roligare att uppleva KÄNSLAN i bilen och den förmedlar Mat Watson mer än gärna.
– Det är lyx överallt i den här bilen, och om man betalar 120 000 kronor extra kan man få en egen stjärnhimmel i biltaket.
– Och jag kan styra 5-miljonersbilen med mitt lillfinger, så känslig är ratten, säger Mat Watson när han kör på vägen.
– Kan ni höra ljudet? Nä, så tyst är nämligen bilen.

Summa summarum – hur bra är Phantom?
– Den bästa bil som någonsin gjorts, konstaterar Mat Watson.

FYNDA ROLLS-ROYCE HÄR

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com