Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Bentley Bentayga Mulliner tar lyx på allvar

Flera läderfärger och valnötsvril i Bentleys super-suv.

När Mulliner ska lyfta en Bentley ur den stora massproduktionens tristess gör de det grundligt. Möt bilen som inte snålar på något.

Henry Jervis Mulliner tyckte att familjeföretagets tillverkning av hästdragna vagnar inte riktigt var en framtidsbransch och startade i stället sin egen förgrening H. J. Mulliner & Co 1897, där han i stället knackade ihop karosser till automobiler.

En av de första kunderna hette Charles Rolls och hade startat en bilfirma ihop med den tekniskt begåvade polaren Henry Royce. Så kom det sig att Mulliner snart var synonymt med de karosser som prydde bilarna vars kvalitet var ihågkommen långt efter att priset hade glömts bort. Rolls-Royce, alltså.

Rolls-Royce Motor Cars

Mulliners kreationer var ganska pampiga.

Så sent som 1959 köpte Rolls-Royce till slut Mulliners karossverkstad och integrerade den med biltillverkningen. När sedan Volkswagenkoncernen lade vantarna på det Rolls-Royceägda Bentley följde Mullinernamnet med i uppgörelsen och numera används Mulliner som etikett på Bentleys specialbeställningar, bilar där kunderna får specificera ungefär vilka skräddarsydda lösningar som helst så länge det är görbart och lagligt.

Nu visar Bentley upp sin suv Bentayga i Mulliners tolkning och den här gången ska det bli fråga om en liten serietillverkning, snarare än skrädderi efter kundönskemål. Det gör inte Bentley Bentayga Mulliner mindre extravagant, snarare tvärt om.

Utvändigt märks Mulliners magi mest på de enorma 22-tumsfälgarna, de kromade detaljerna och på emblemen som berättar vad det handlar om för modell. Om man inte lade märke till tvåtonslacken, förstås.

GM Media Archive

För att tvåtonslack är höjden av exklusivitet.

Men det är från insidan som Bentley Bentayga Mulliner ska avnjutas. Här har Mulliner gått loss och låtit fantasin flöda. Fram- och baksätena är klädda i olika läderfärger och har sedan broderats med kontrasterade sömmar. Självklart finns en vinkyl mellan fåtöljerna till de törstande baksätespassagerarnas förfogande, kompletterad med kristallglas.

Med träarbete i skuggtonad valnötsvril som omsluter inredningen tillsammans med mängder av mysbelysning ska stämningen i kabinen inte stå herrgården efter. Annars lär ljudanläggningen från Naim, med 20 dundrande högtalare, kunna lösa den lilla detaljen. Undrar du vad klockan är kan du kasta ett öga på tourbillondinkan från Breitling i instrumentpanelen. Tekniskt sett finns annars inga skillnader från den vanliga, lite mer prosaiska vardags-Bentayga.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com