Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Rolls-Royce har byggt sin sista Phantom

Bilen med oceantema har beställts av okänd miljonär.

Phantom är Rolls-Royce största modell. Nu har produktionen upphört. Den allra sista bilen är en explosion av lyx.

Så har den sista av BMW:s första Rolls-Royce rullat av bandet. BMW? Jo, det var ju en enrom röra när Volkswagens starke man Ferdinand Piëch utkämpade ett apokalyptiskt slag mot BMW:s Bernd Pischetsrieder i slutet av nittiotalet. Åskviggar spändes mellan de båda titanerna och ur ruinerna efter slaget släpade Piech med sig Bentley hem, och fabriken i Crewe. Pischetsrieder, han fick rätten att bygga bilar med namnet Rolls-Royce.

Volkswagen odlade sitt Bentley och BMW gav Rolls-Royce en omstart. En ny fabrik byggdes i Goodwood, i Earlen av Marchs trädgård (det är en ganska stor trädgård) och en helt ny bilmodell togs fram. Rolls-Royce Phantom begick sin premiär 2003 och tog ett stort steg framåt jämfört med den åldrade Silver Seraph som kunde härleda sin teknik tillbaka till 1965 års Silver Shadow.

Phantomnamnet lånades från släkthistorien, sex tidigare Rolls-Roycegenerationen av statsmannamässiga proportioner har tidigare burit etiketten. Och precis som de tidigare var också den sjunde Phantomgenerationen en bil med ansenliga mått.

Sexan tillverkades ända fram till 1991.

Rolls-Royce

Sexan tillverkades ända fram till 1991.

Men nu är det över. Den sista Phantom har rullat av bandet och nästa år ska en ny generation se dagens ljus.

Seriens sista bil är en explosion av lyx. Baserad på den förlängda Phantomversionen har fått en inredning med tema från de oceangående lyxångarnas tid. Ett nautiskt trettiotal präglar allt från läderarbete till träintarsia. Klockorna, både i instrumentpanelen och i passagerarkabinen, har formgivits för att spegla havens alla tidszoner och mattorna har handklippts för att spegla svallvågornas dyningar. Även den lilla handmålade fartranden längs karossidan har klippts rakt av när en fartygsstäv bryter igenom den.

Världens sista Phantom VII ska levereras till en icke namngiven samlare bosatt på okänd ort. Det enda vi kan vara säkra på är att denne lär vara solvent nog för att samla på stora, dyra saker.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com