Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Porsche 911 GT2 RS spöar självaste 918

Snabbaste Porschemodellen runt Ringen någonsin.

Lamborghini får känna sig slagna när Porsche tar tillbaka rekordet på ringen. GT2 RS är märkets snabbaste bilmodell någonsin.

När Lamborghini Huracán Performante krossade varvrekordet för produktionsbilar på Nürburgrings nordslinga i våras skakade kännarna på huvudet och ropade fusk. För så snabba som italienarna var fick man inte vara. Det var bara inte möjligt.

Men än har ingen dragit ner brallorna på Lamborghini och tiden, 6.52,01, står sig än i dag som ett fantomvarv – även om en och annan faktiskt kört fortare än så. Porsche fick förstås myror i brallan och laddade om med den synnerligen flåshurtiga 911 GT2 RS.

Nu har de också släppt ut den på den tyska banan och sett vad den går för. Med sikte på Lamborghinis rekordtid – de nämner den till och med i pressreleasen – och ett par galningar bakom ratten – närmare bestämt Le Mansmästaren Nick Tandy och testföraren Lars Kern – fick bilen svettas runt banan under en hel dag. Rekordvarvet påbörjades nämligen inte förrän efter klockan sju på kvällen.

Och Lars Kern skulle faktisk vara den som slog Lamborghini på fingrarna. Porsches varvtid lyder 6.47,3 och därmed säger Porsche inte bara att man har tagit tillbaka rekordet för produktionsbilar (Kenny Bräck har nog synpunkter på det) utan också att Porsche 911 GT2 RS är också den snabbaste Porschemodellen någonsin runt ringen, kvickare än självaste Porsche 918.

Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG

Vad sade du, Stefan Bellof?

Ja, om man räknar gatbilar då. För fortfarande är det ingen människa på jorden som har kört snabbare än Stefan Bellof i Porsche 956, en kvalvarv som mätte 6.11,13 inför 1000km-loppet 1983. Och det rekordet lär nog stå sig ett tag till.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com