Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Lamborghini Aventador SVJ slår ringenrekord

Ny värstingmodell slår Porsche på fingrarna.

Den senaste värstingmodellen från Lamborghini, Superveloce Jota handlar i hög grad om siffror. Inte minst en imponerande varvtid.

Släkten är värst. Knappt hade Lamborghini Huracán Performante snott varvtidsrekordet på Nürburgrings nordslinga från Porsche 918 förrän tyskarna var där igen och tog tillbaka det med hjälp av Porsche 911 GT2 RS. För oss andra är förstås Volkswagenkoncernens interna min-pappa-är-starkare-än-din-kraftmätning underhållande och än har vi inte sett slutet.

För nu skriver Lamborghini nästa kapitel, i och med att deras senaste monsterbil Aventador SVJ slagit Porsche på fingrarna igen. Det nya rekordet för produktionsbilar lyder 6.44,97. Om du haft viktigare saker för dig än att följa sifferexercis från en racerbana i Tyskland kan du nöja dig med att det är snabbt.

Väldigt snabbt, faktiskt, sisådär 40 sekunder snabbare än vad de allra vassaste bilarna mäktade med för ett decennium sedan: Ferrari Enzo, Pagani Zonda, Porsche Carrera GT och de där, och en hel minut snabbare än vad Mercedes-Benz SLS AMG, Lamborghini Gallardo Superleggera och Porsche 911 GT3 RS från den tiden klarade av. Men nu får de nära på spö av Volkswagen GTI Clubsport S.

Volkswagen AG

Utvecklingen har gått framåt.

Så din undran om vad i helskotta Lamborghini Aventador SVJ är för någonting är berättigad. Namnet, först, står för Superveloce (”supersnabb” på italienska) Jota (som var en tuff special-Lambo i början av sjuttiotalet) och Aventador är förstås Lamborghinis toppmodell, baserad på ett kolfiberchassi med en V12-motor bakom förarkabinen.

Så SVJ är alltså en vässad specialmodell av Aventador och som sådan handlar den i hög grad om siffror, även utöver den där varvtiden. Den har 770 hästkrafter, en sjuväxlad robotiserad enkelkopplingslåda, fyrhjulsdrivning och fyrhjulsstyrning.

Aktiv aerodynamik med flärpar som styr luftflödet under bilen ska trycka den 40 procent hårdare mot underlaget, jämfört med den mindre hysteriska Aventador S, och en rad karosspaneler har bytts ut för att man ska kunna särskilja Stora Vänliga Jätten från sina mindre bemedlade syskon. Sprinten till hundra tar 2,8 sekunder och toppfarten är ”över 350” kilometer per timme.

Fjädringen har också fått ny kalibrering, med 50 procent styvare krängningshämmare och 15 procent mer motstånd i de magnetoreologiska, adaptiva stötdämparna. Bakhjulen får ta tre procent större andel av det tillgängliga vridmomentet.

Nu till den enskilt viktigaste punkten för den som tar sina varvtider på allvar: däcken. Aventador SVJ har skotts med Pirelli P Zero Corsa, speciellt anpassade för bilen. Bland annat har däcksidorna styvats upp för att kunna hantera det ökade marktrycket. Men den som vill kan få riktigt klistergummi i de Pirelli P Zero Trofeo R som rekordvarvet sattes med.

Och det är ju klart att du vill ha sådana, annars kan du inte med fog hävda att din bil är snabbare runt ringen än en Porsche 911 GT2 RS. Det vore ju synd, när man hostat upp 3,7 miljoner kronor – plus moms.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com