Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Lamborghini Aventador S får fyrhjulsstyrning

Mer effekt i märkets uppdaterade toppmodell

Efter fem år och fem tusen exemplar är det dags för uppdatering. Lamborghini Aventador får ett S i efternamn, höjer effekten och fyller chassit med teknik.

När Lamborghini Aventador trädde in på scenen tidigt 2011 städade den också bort allt gammalt damm från ingenjörernas ritplankor. Modellen som den ersatte, Murciélago, var redan då tio år gammal och släpade på ett rörramschassi som kunde spåra sina anor långt tillbaka i tiden. Men nu blåste nya vindar och Aventador bytte rörram mot kolfibermonocoque.

I mars i år hade 5.000 Aventador tillverkats och modellen har börjat kännas gammal i en superbilsvärld i ständig rörelse. Därför kommer nu den uppdaterade Aventador S i ett försök att ta tillbaka initiativet från konkurrenter som Ferrari, Pagani och Koenigsegg.

Den kanske största nyheten är att Lamborghini Aventador S får fyrhjulsstyrning, någonting som Lamborghini aldrig tidigare haft. Enligt fabriken ska det förbättra både svängvillighet och högfartsstabilitet. Tillsammans med antisladdsystemets uppdaterade mjukvara ska Aventador S också kunna köras med större sladdvinklar än tidigare, för dem som är benägna att köra på tvären.

Något som japanerna pysslade med på åttiotalet.

Något som japanerna pysslade med på åttiotalet.

Fjädringen har fått sig en översyn, med uppdaterade geometrier och raskare respons hos de adaptiva stötdämparna. Själva chassit i kolfiber är det samma som förr och bilens vikt är oförändrad. Motorn har däremot fått sig en duvning, med högre maxvarvtal och 40 alldeles nya hästkrafter som gör de tidigare 700 sällskap i stallet. Den sjuväxlade robotlådan är den samma som förr, liksom fyrhjulsdriften som dock kalibrerats om för ett mer bakhjulsdrivet beteende.

Lamborghini ska ha jobbat med aerodynamiken och en ny främre stötfångare tillsammans med en justerbar bakvinge ska både ge bättre marktryck och lägre luftmotstånd. I och med uppdateringen får Lamborghini Aventador S också en pekskärm med mobilintegration. De första exemplaren när levereras ut under våren 2017 och då lär kunderna ha fått betala upp emot tre miljoner för nöjet.

Foto: Automobili Lamborghini S.p.A., Mazda Motor Corp.
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com