Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Lamborghini Huracán Performante krossar rekord

Aktiv aerodynamik och ny kolfiberteknik i Lamborghinis snabbaste

Lamborghini visar upp en rekordkrossare. Snabbare har ingen produktionsbil varit runt Nürburgrings nordslinga.

Super Trofeo är Lamborghinis egen racingserie, avsedd för människor med ont om tid och gott om pengar. Tanken är att man ska kunna landa med sin helikopter på banan, sätta sig i den av Lamborghini Squadra Corse omhuldade bilen och braka ut på banan och ställa sina medtävlare i skuggan.

Sedan, när målflaggen fallit, sätter man sig i helikoptern igen för att flyga iväg till nästa fastighetsaffär. Kanske hinner man med en dusch däremellan också, annars skulle nog mötesrummens atmosfär få lida.

Under de senaste två åren har tävlingsbilen hetat Lamborghini Huracán LP 620-2 Super Trofeo och bortsett från att den har varit full med rör – tävlingsbilar behöver störtbur – har den varit förvånansvärt lik sin gatgodkända superbilsbroder. Till och med hjulupphängningarnas alla pinnar har varit de samma som i Huracán LP 610-4.

Okej, Lamborghini har fipplat lite med motorstyrningen, växellådan är inte den samma som i gatbilen och avgassystemet tillåts släppa igenom några extra decibel. Så riktigt samma är den ju inte.

Lamborghini Squadra Corse

Och så har den ju slicks. Och vingar. Och sånt.

När man utvecklar en tävlingsbil och driver en racingserie lär man sig antagligen en del på vägen. Eller som Soichiro Honda en gång uttryckte det: ”Racing improves the breed”. Faktiskt så var Huracán Super Trofeo redan från början en synnerligen snabb bil, vid de första testerna så kvick att den spöade märkets egna, betydligt mer modifierade GT3-bilar.

Och snabb, det är precis vad den nya Lamborghini Huracán Performante är. Lamborghini nämner det knappt själva, men gissa om erfarenheterna från Super Trofeo har hittat ner i deras nya, vässade värsting.

Precis som sin föregångare, Gallardo Superleggera, är Lamborghini Huracán Performante en starkare, lättare och mer varvtidsanpassad version av märkets mer vardagliga superbilar. Men med den senaste illbattingen tycks italienarna ha gått ett steg extra, för enligt Lamborghini har Huracán Performante fullkomligt krossat Nürburgrings nordslinga med en tid på 6.52,01.

Det är ungefär fem sekunder bättre än Porsche 918, cirka en vecka snabbare än föregångaren och så snabbt att många ifrågasatt om det verkligen stämmer, bara för att det verkar för bra för att vara sant. Men jo, det tycks stämma och det har Lamborghini åstadkommit bland annat genom att använda rikligt med sin egen kolfiberteknik.

Forged Carbon, eller typ smidd kolfiber, använder sig av små tufsar av kolfiber som fästs vid ett substrat, gissningsvis epoxi. Därigenom ska kolfiberinnehållet öka jämfört med konventionella tillverkningsmetoder och därmed också styvheten. Så mindre material behövs och komponenter kan göras lättare. Huracán Performante är också 40 kilo lättare än en vanlig LP 610-4.

Men det är så klart inte hela historien. Viktigare ändå är förmodligen bilens aktiva aerodynamik. Genom att använda den där kolfibertekniken har de gjort en avancerad bakvinge som matas med luft från de ihåliga vingpelarna och in i det ihåliga vingelementet. Sedan skickas luften ut där den gör mest nytta för ögonblicket – till exempel för att ge mest marktryck på innerhjulet vid kurvtagning.

Styvare fjädrar och krängningshämmare tillsammans med omkalibrerade stötdämpare ska hålla bättre koll på karossrörelserna och kanske gör de nya, styvare bussningarna ännu större skillnad.

Två olika gummiblandningar från Pirelli finns att välja mellan: P Zero Corsa eller Trofeo R, där den senare är ett (knappt) gatlegalt banåkardäck. Ja, och så har förstås motorn fått några extra hästkrafter, men det är nog inte dem som gav Lamborghini Huracán Performante den där rekordtiden på Nürburgring.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com