Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Lamborghini siktar på bättre samordning

Fler modeller men färre plattformar väntas framöver.

Den nye VD:n Stefano Domenicali siktar på bättre tekniksamordning hos Lamborghini. Möjligen kan också en mindre modell ingå i framtidens modelluppställning.

Stefano Domenicali basade över Ferraris Formel 1-team under åren som Red Bull dominerade serien. Sedan fiskade Audi upp honom och sedan i våras är Domenicali boss för dotterbolaget Lamborghini.

Under hans ledning lär den italienska superbilstillverkaren genomgå en förändring. Dagens modelluppställning, med en Audiutvecklad aluminiumbil, Huracán, och en alldeles egen kolfiberplattform, Aventador, lär inte bli alltför långvarig.

I alla fall inte om man får tro den australiensiska tidningen Motoring, som har träffat Domenicali och känt honom på pulsen om framtiden. Till Motoring säger Domenicali att Lamborghini behöver samordna sina sportbilsserier under ett och samma plattformsparaply.

”Vi kan inte ha två modeller med två olika motorer, två växellådor, två chassin, ärligt talat är det inte en livsduglig affärsmodell”, säger han till tidningen. Samtidigt står Lamborghini i startgroparna för att lansera ytterligare en modell, suven Urus, som baseras på samma plattform som Porsche Cayenne och Bentley Bentayga.

Vi hade nog hellre sett den slanka Estoque.

Lamborghini

Vi hade nog hellre sett den slanka Estoque.

Att ha tre modeller som alla bygger på olika plattformar för med sig kostnader för utveckling, komponentförsörjning, internlogistik och produktion. Detta är anledningen till Domenicalis tankar om teknisk samordning. I den planen finns möjligen också plats för en mindre Lamborghinimodell, mer i linje med modeller som Porsche 911 eller Jaguar F-Type.

Bytbils illustratör föreställer sig en lill-Lambo så här.

Bytbil

Bytbils illustratör föreställer sig en lill-Lambo så här.

Dock kommer det inte att ske inom den närmaste framtiden, snarare någon gång under 2020-talet och tidigast 2022, enligt Domenicali.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com