Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Lamborghini Sián Roadster - unik och slutsåld

Lyxtillverkarens första elektrifierade taklösa modell finns bara i 19 exemplar

Större
Stäng
  • Crafted by Lean
    Crafted by Lean
  • Crafted by Lean
    Crafted by Lean
  • Crafted by Lean
  • Crafted by Lean
  • Crafted by Lean
  • Crafted by Lean

I Lamborghini Sián Roadster får du italienska supersportbilsfirmans första elektrifierade bil utan tak.
Problemet är bara att du inte kan få den – åtminstone inte ny.
Den 819 hästkrafter starka besten är redan slutsåld.

Förra hösten presenterades Lamborghini sin Sián, vilket var märkets första eliktrifierade bil. Ett 48-volts mildhybridsystem stöttade V-12:an på 785 hästkrafter och 0-100 km/h gjordes på under 2,8 sekunder.

När nu den taklösa modellen, Sián Roadster, presenteras får kunderna räkna med en långsammare variant. Eller ja, särskilt mycket långsammare är den inte.  0-100 km/h görs på under 2,9 sekunder – alltså tiondelen långsammare än in takförsedda föregångare. Toppfarten ligger på över 350 km/h.

Ovan nämnda V-12:a får stöd av en elmotor på 34 hästkrafter. Den klarar av att exempelvis backa bilen utan att förbränningsmotorn är igång. Vad som sticker ut lite är att energin inte lagras i litiumjonbatterier utan i superkondensatorer. Det är en både kraftfullare och lättare lösning, enligt Lamborghini.

Tillsammans ger de båda systemen 819 hästkrafter (602 kW).

– Sián Roadster är uttrycket av häpnadsväckande design och extraordinär prestanda. Men framför allt förkroppsligar den viktiga teknologier för framtiden, säger vd Stefano Domenicali i ett pressmeddelande.

Detta extraordinära, häpnadsväckande och taklösa monster är kanske inte helt och hållet lösningen på de framtida klimatutmaningarna. Inte heller är den lätt att lägga vantarna på. Någon officiell prislapp har faktiskt inte kommit från italienarna. Spekulationer hos internationella motormedier indikerar dock föga förvånande på att den inte är billig. Omkring 3,7 miljoner dollar (omkring 34 miljoner svenska kronor) lär den kosta, med tanke på vad föregångaren gick gör.

Det spelar heller inte så stor roll. Siffran 19, som står på den högra bakvingen, finns där av en anledning. Lamborghini Sián Roadster görs nämligen bara i 19 exemplar.

Och de är redan slutsålda, meddelas det i samband med presentationen.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com