Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Porsches jätteras efter nyår

Kan elbilen Taycan rädda 2019 för Porsche?

Porsches försäljning har tvärnitat under 2019.
I Sverige minskade antalet sålda bilar med 36 procent under årets första månader.
– Vi haft ett begränsat utbud av bilmodeller för leverans till kund, förklarar Porsches presstalesperson Andreas Lundberg.

Porsche har haft en rad framgångsrika år, till stor del tack vare den kompakta suven Macan som lanserades 2014 och har blivit märkets mest sålda modell.
Under 2018 levererade Porsche 245 255 fordon – en ökning med med tio procent jämfört med föregående år som också var starkt.
Rörelseresultatet steg samtidigt 4 procent till drygt 45 miljarder kronor.
Men i slutet av 2018 och framför allt i början av det här året har försäljningen bromsat kraftigt. Minus 36 procent i Sverige och minus 46 procent i Europa.
En förklaring är bonus-malus som trädde i kraft den 1 juli i fjol och där Porsches motorstarka modeller över en natt kostade betydligt mer i straffskatt.
Andreas Lundberg, presstalesperson på Porsche, ger en annan förklaring:
– Under slutet av 2018 och början av 2019 har Porsche haft ett begränsat utbud av bilmodeller för leverans till kund, säger han till Bytbil.
– Produktionen har under den här perioden ställs om till ett flertal nya modeller, bland annat finns nu både Porsche Macan och Porsche 911 i helt nya modeller. Dessutom lanseras mot slutet av året den helelektriska Porsche Taycan, som redan förhandstecknats i stora mängder.

Porsche räknar med att 2019 trots allt blir ett framgångsrikt år:
– Ja, det stora intresset för Porsche kvarstår hos kunderna och försäljningstakten har under den utmanande perioden varit fortsatt
mycket god.
– Med den starka orderingången och den produktionsplan som finns för den svenska marknaden beräknar vi att kunna leverera bilar i samma nivå som rekordåret 2018, runt 1 800 bilar.

Porsche sätter stort hopp till den helelektriska Taycan som lanseras i slutet av året.
Över 20 000 personer i Europa sägs redan vara spekulanter och har betalat en deposition på 2 500 euro.
Håkan Nilsson, försäljningschef hos Porsche Sverige, har bekräftat det stora intresset:
– Vi får dagligen förfrågningar från kunder om när bilen lanseras. Vi har därför, tillsammans med våra åtta Porsche Centers över hela landet, tagit fram ett depositionsprogram för att kunna möta den stora efterfrågan.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com