Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Så klarar nya el-Porschen kraschtestet

Se filmen när Taycan 4S testas av Euro NCAP

Snabb, snygg – och krocksäker. Nu har Porsches billigaste elbilsmodell kraschtestats. Och resultatet är klart godkänt.
Se filmen när bilen för en dryg miljon kronor slås i spillror.

I september var det stor bilfest när Porsche Taycan Turbo och Turbo S premiärvisades. Men bilen är rejält dyr och börjar på 1,7 miljoner kronor.  Därför släppte Porsche snabbt en överkomligare version, Taycan 4S. Bilen blir ordentligt mycket billigare och prislappen åker ner drygt 600 000 kronor, till 1 170 000 kronor.

Och det blev 4S som hamnade först i Euro NCAPs ”tortyrkammare” för att få betyg på krocksäkerheten.
Det är förstås aldrig kul att se en bil för en miljon kronor mosas sönder, men som konsument vill man samtidigt veta att konstruktionen kan rädda liv vid en olycka.
Taycan fick fem stjärnor, även om de flesta bilar numera får det.
Det mer detaljerade betyget lyder:
85 procent för skydd av vuxna, 83 procent för skydd av barn, 70 procent för fotgängarskydd och 73 procent för förarstödsystem.
Under frontalkrock-momentet noterar Euro NCAP att alla passagerare skulle klara sig säkert, och även att knän och lårben är väl skyddade.

Det ska dock sägas att när Tesla Model X testades för första gången var betyget ännu bättre: 98 procent för skydd av vuxna, 81 procent för skydd av barn, 72 procent för fotgängarskydd och 94 procent för förarstödsystem. Därmed är Model X en stark kandidat till utnämningen ”Bäst i sin klass 2019”.

Porsche Taycan 4S har två permanent inkopplade synkronmotorer på fram- och bakaxel, med andra ord med fyrhjulsdrift, samt en växellåda med två växlar på bakaxeln håller Taycans drivlina samma höga tekniska nivå som de dyrare modellsyskonen.
4S-modellen kommer med två batteristorlekar och utvecklar med det standardmonterade Performance-batteriet upp till 390 kW (530hk) och med Performance Battery Plus upp till 420 kW (571 hk). Taycan 4S är därmed den nya instegsmodellen i serien.
Den har en batterikapacitet på 79,2 kWh. Ett större Performance Battery Plus på 93,4 kWh finns som tillval.

Taycan 4S kan beställas sedan två månader tillbaka och kommer till Porsches återförsäljare i början av 2020. Priset i Sverige blir 1 170 000 kronor.
Taycan Turbo kostar 1,7 miljoner kr och Turbo S strax över två miljoner kronor (2 080 000 kr för att vara exakt).

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com