Redaktionen tipsar

Första testerna: Hyllningar trots brister hos Porsche Taycan

Testföraren får nästan batteritorsk mitt på autobahn

Elbilen Porsche Taycan är en av märkets mest hypade lanseringar de senaste åren. Nu börjar rapporter från de första testkörningarna att komma. Bilen hyllas för sina köregenskaper – men saknar inte brister trots prislappen på omkring två miljoner kronor.

Strax före Frankfurtsalongen visade Porsche upp den omaskerade Taycan för världen. Men ingen blev speciellt förvånad. Bilen hade redan visats upp tiotals gånger som maskerad prototyp och på teaserbilder. Direkt efter premiären stal Elon Musk showen från Porsche genom att säga att Tesla skulle utmana märket genom att slå Porsches elbilsrekord på Nürburgring. Och enligt inofficiella noteringar ska en ombyggd gammal Model S ha slagit den splitternya Taycanen. Lite pinsamt för ett sportbilsmärke som Porsche faktiskt.

I veckan var det dags för de första provkörningarna av Porsche Taycan med journalister från hela världen som har flugits in av Porsche och kört bilen i Tyskland, Danmark och Sverige. Nervöst för Porsche som förlorade PR-matchen mot Tesla, men nu hade chans till revansch. Och man får nog säga att Porsches PR-människor i Zuffenhausen kan känna sig nöjda. Bilen hyllas stort, men får även en del kritik, inte enbart för prislappen på omkring på två miljoner kronor.

Wall Street i New York är en av de viktigaste marknaderna för bilen och journalisten från Wall Street Journal är lyrisk till en början:

– Jag kan ärligt rapportera att den är en fullvärdig Porsche som går som en torped ovan vattnet. Den är helvetes mycket snabbare, tystare än någon motsvarighet med förbränningsmotor.

Slutomdömet är dock att Tesla fortfarande har ledartröjan på sig, och att Porsche Taycans snabba laddning är en lösning för att kompensera att bilen har mycket kortare räckvidd än Tesla.

Amerikanska sajten Jalopnik noterar också att bilens räckvidd är kortare än vad Porsche har uppgett. Efter att ha börjat med 92 procents laddning får den nästan batteritorsk på Autobahn efter endast 30 mil kommer det upp ett varningsmeddelande om att bilen måste laddas omedelbart. Men nästan tomt batteri lyckas de ta sig till närmaste laddstation. Inte heller interiören faller Jalopnik helt på läppen.

– Trots alla skärmar och läder skulle jag inte kalla interiören överdådig. Det är helt klart hög kvalitet och både bekvämt och elegant, men på ett dämpat sätt som tenderar att vara vanligt bland tyska sportsedaner.

Accelerationen får desto högre betyg.

– Goodyear Eagle F1-däcken greppar asfalten och raketar bilen framåt med en kraft jag aldrig tidigare känt. Porsche Taycan är på en rak linje ett absolut monster. Accelerationen stoppar inte. Även i Autobahn-hastigheter är det så mycket vridmoment på hjulen att det inte går åt mycket väg för att nå toppfarten på 260 km/h.

Brittiska sajten TopGear har också kört bilen och rekommenderar den ifall du råkar ha två miljoner över. Bilen är snabb, bra att göra, går snabbt att ladda och är praktisk som vardagsbil. Enda nackdelarna är priset och att bagageutrymmet borde vara lite större.

Tekniksajten CNet gillar bilen överlag, men tycker att bromsarna har en underlig känsla. Pedalen är lång och mjuk och ger inte någon sportig känsla. De hade väntat sig mer av de svindyra keramiska bromsarna på Taycan Turbo S. De tycker att Porsche borde lära sig av hybriden Acura NSX.

Svenska tidningen Teknikens Värld är mest lyriska av alla i sin första rapport, och testföraren anser att bilen som kostar lika mycket som en Tesla Model 3 och en Porsche 911 tillsammans är ett bättre val än att köpa de två andra bilarna för samma pris.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com