Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nya Porsche 911 testad – och hyllad

"Finns bara ett ord som kan beskriva upplevelsen: Underbar"

Större, bredare, bättre, snabbare.
Utvalda motorjournalister i Europa har fått testköra Porsches nya ikon 911 och de är imponerade:
– Porsche 911 har alltid varit fantastisk. Och den nya modellen är helt enkelt ännu mer fantastisk, skriver tidningen Driving.

Nu är den provkörd, Porsches 2020-års modell av 911 (med internnumret 992).
Den har körts på vägar runt Valencia i Spanien och på bana i Hockenheim, Tyskland.
Bilen har varit en dröm för många sedan 50 år tillbaka och är nu inne på åttonde generationen. I mars börjar den levereras till köpare, där startpriset för en 911 Carrera S är 1 155 000 kr.
Ibland har förändringarna varit stora, där vattenkylda 996-modellen var en helt ny bil jämfört med luftkylda 993.
Den här 992:an kan beskrivas som ett relativt stort hopp från föregångaren 991.
Tidigare bestod kaross och insida av 65 procent stål. Nu är stålet nere på drygt 30 procent, resten är ersatt av aluminum. Och på utsidan är varenda metallpanel utbytt.
– Bilkroppen är bredare och bulligare, men är ändå en subtil 911, skriver TopGear.

Journalisterna inser syftet med en bredare 911:
– En bredare bil innebär bättre grepp på vägen och plats för större däck. Den här 911:an suger sig fast som en supersportbil.
Tidningen Driving skriver att belackare kallat bilen för både ”tjock och otymplig” men att det är elakt förtal:
– Nu när vi sett den i verkligheten och kört den finns det bara ett adjektiv som kan beskriva upplevelsen: Underbar.

Tidningen CarMagazine ger högsta betyg (fem) i alla kategorier: väghållning, prestanda, användbarhet, ”feel good”-faktor och totalbetyg.

En testförare beskriver körkänslan så här:
– Min 911 4S kör fantastiskt på de smala smala vägarna, bättre än någon annan bil jag testkört. Jag känner mig som en bättre bilförare och det är bilen som ger mig extra självförtroende med elektronisk styrning – som är 11 procent snabbare – och bakhjulstyrning.

Motorn är en 3.0-liters turbo på 450 hästkrafter, samma som i 991, men med en rad förbättringar som gör bilen ännu vassare: högre kompression, ny dubbelturbo och större laddluftkylare. Och tänka sig, bilen har partikelfilter.
När journalisterna testar den nya åttastegade PDK-växellådan kan de konstatera att de fortfarande har sexans växel i när de når upp i fart på 300 km/h.

Det har skrivits en del om bilens nya ”Wet mode”-teknik. Det innebär i korthet att  911 har mikrofoner som sitter fastmonterade i de främre hjulhusen. De lyssnar kontinuerligt efter ljudet och styrkan av eventuellt vattenstänk som drivs upp av däcken. Så fort sensorerna upptäcker vatten på vägbanan får föraren en visuell varning. Sedan kan han eller hon välja att aktivera körläget ”Wet mode”.

Finns det ingen kritik alls mot bilen? Jo, några detaljer.
Tidningen Motortrend irriterar sig på instrumentpanelen:
– Porsche bestämde sig obegripligt nog för att byta ut 80 procent av instrumentpanelen. På vänster sida finns oväsentlig info om tid och utomhustemperatur, medan gömd till höger finns mätare för motortemperatur och bensinnivå. Och i mitten en massa ”död” yta. Obegripligt att en sån här dålig översikt kom ut ur fabriken.

De elektriska dörrhandtagen fälls ut långsamt när man låser upp bilen och beter sig lite märkligt, skriver Automotorsport. Dessutom kan man inte växla manuellt med den lilla växelväljaren, utan förare är förpassade till paddlarna på ratten.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com