Redaktionen tipsar

Nya Porschen knockas av Tesla

Långsammare, dyrare och sämre räckvidd - åtta år efter Tesla

Porsche lanserar nya elbilen Taycan som att det är guds gåva till bilisterna. Bilen kommer över sju år efter att Tesla lanserade sin Model S. Porschen är långsammare, har kortare räckvidd och är mycket dyrare.

Under ett direktsänt premiärevent med CNN-liknande tv-grafik, som samtidigt hölls i Kina, Kanada och Tyskland, avtäckte Porsche i går sin nya elbil Taycan. Sällan eller aldrig har PR-arbetet varit så intensivt som inför lanseringen. 100-tals teaserbilder på bilen har skickats ut under flera år och Porsche har vid flertalet tillfällen tagit egna spionbilder på sin egen bil. Och ja, vi journalister har lydigt skrivit om den kommande elbilen.

Under gårdagens event hävdades att bilen är revolutionerande och ett stort steg inom utvecklingen av bilismen. En animation visades där bilen uppstod ur vattendroppar. Efter ett långt förspel fick tittarna äntligen se hur Taycan såg ut. Men ingen var överraskad, bilen var redan visad så många gånger att alla visste hur den såg ut.

– Den här dagen markerar starten på en ny era, sade Porsches vd Oliver Blume.

Men hur långt har Porsche egentligen kommit? Lanseringen av Porsche Taycan sker mer än sju år efter att Tesla lanserade Model S, elbilen som anses ha förändrat hela bilbranschen. När bilen börjar levereras har det gått åtta år sedan Tesla Model S kom.

Döm själva om Porsche Taycan är ett framsteg inom elbilismen, eller bara en dyr och egentligen onödig sportbil där du endast betalar extra för varumärke och design samt att bilen är snabbare runt Nürburgring.

Priset: 

Porsche Taycan Turbo: 1.700.000 kr

Tesla Model S Performance: 1.108.900 kr

Accelerationen: 

Porsche Taycan Turbo: 0-100 km/h 3,2 sekunder

Tesla Model S Performance: 2,6 sekunder

Porsche Taycan Turbo: 0-200 km/h 10,6 sekunder

Tesla Model S Performance: 0-200 km/h 10,4 sekunder

Toppfarten: 

Porsche Taycan Turbo: 260 km/h

Tesla Model S Performance: 261 km/h

Räckvidden: 

Porsche Taycan Turbo: 450 km

Tesla Model S Performance: 590 km

Tesla är alltså fortfarande billigare, snabbare och har längre räckvidd. Varför ska jag då köpa Porschen? Jo, enligt Porsche är den snabbare runt Nürburgring – och kan upprepa sin acceleration fler gånger än Tesla. Och lite snyggare är den väl?

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com