Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Porsche Taycan med 952 hk och 320 kW laddning

Mer av allt i den förnyade elbilen från Porsche: Taycan kommer med upp till 952 hästkrafter, upp till 320 kW laddning och en räckvidd på upp till 678 kilometer. Högre priser ingår också i paketet.

TEXT Morten Bek FOTO PR

Mer av allt. Det är vad du får i den nyligen presenterade 2024 års modellen av Porsche Taycan. Den eldrivna Porschen har genomgått stora tekniska förändringar som inte bara gör den snabbare, utan också kan laddas snabbare och köras mycket längre på en enda laddning.

Med bakhjulsdrift och Performance Battery Plus kan Taycan i bästa fall köras upp till 678 kilometer på en enda laddning, vilket enligt Porsche är en förbättring med 175 kilometer – dvs hela 35 procent. Detta är möjligt i Taycans basmodell när den är utrustad med Performance Battery Plus, som har en kapacitet på nästan 105 kWh.

Laddningen är också ännu snabbare än tidigare, vilket gör Taycan ännu mer imponerande än tidigare. Tidigare var gränsen 270 kW, nu är den 320 kW. Samtidigt har mycket gjorts för att optimera laddningen under svala förhållanden och för att tillhandahålla mer högspänningsladdning; tidigare kunde en laddning från 10-80 procent slutföras på cirka 37 minuter vid en utomhustemperatur på 15 grader. Detta har reducerats dramatiskt till 18 minuter.

När det gäller hastighet finns det också mycket mer att hämta i den faceliftade Taycan, som finns som Sedan, Sport Turismo (kombi) och Cross Turismo. Toppmodellen, Taycan Turbo S, har en standardeffekt på 775 hästkrafter, men ger den allt den kan hantera med övertryckta elmotorer och launch control, så adderas 190 hästkrafter. 2,4 sekunder från 0-100 km/h och motoreffekten ligger i Tesla Model S Plaid-sfären.

Basmodellen Taycan med det vanliga batteriet med en kapacitet på 89 kWh har en motoreffekt som ökat med 85 hk till 408 hästkrafter och WLTP-räckvidden i versionen med standardhjul och utrustning är nu 590 kilometer.

Priserna för Taycan börjar nu på 1 420 000 kronor

Porsche Taycan, liksom alla andra Porsche, är inte en bil som de flesta köper i en avskalad version med standardfärg och de mest grundläggande lättmetallfälgarna. Kunderna lägger till mycket utrustning till sina bilar, och det finns oändliga möjligheter att göra det. Det behövs bara mer pengar på bordet nu för att komma igång.

För basmodellen Taycan Sedan, hamnar den absolut billigaste 2024-utgåvan på 1 420 000 kronor.

Det finns plåster på det stora såret. Adaptiv luftfjädring har flyttats från tillval till standard, och matrix LED-strålkastare, läderklädsel, elektriskt justerbara framsäten och ett uppdaterat infotainmentsystem ger mer valuta för pengarna. Och som tidigare nämnt finns det också fler hästkrafter.

Fler hästkrafter, fler elmotorer, kombiversioner och många, många andra saker kan få priset att skjuta i höjden Konfiguratorn på Porsches webbplats erbjuder massor av alternativ för att skapa en mycket unik Taycan – och en mycket välutrustad, dyr Taycan. Om du tar den dyraste av dem alla, Taycan Cross Turismo Turbo S, som börjar på 2 440 000 kr och inte känner dig helt klar, kan du leka runt med extrautrustning, som dörrtrösklar i läder, en läderklädd nyckel och dina drömmars lack.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com