Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Elektriska Porsche Macan kör upp till 613 km på en enda laddning

Skynket har lyfts på den elektriska och efterlängtade Porsche Macan, som på en helt ny plattform kommer att positionera Porsche ännu starkare på marknaden för exklusiva elbilar.

TEXT Simon Hallenslev FOTO Porsche PR

Tålamod är en dygd. Speciellt om man ivrigt väntar på elektriska lanseringar från Porsche. Året var 2015 när vi först såg konceptbilen Mission E, som först fem år senare blev en produktionsfärdig Taycan.

Den första Porsche Macan har funnits på marknaden i 10 år, och även om en helt eldriven efterföljare har varit på gång länge är det först nu som den blir verklighet. Porsche själva ber om ursäkt för väntan och säger att den verkliga Porsche-körupplevelsen har varit högsta prioritet i utvecklingen. Efter mer än 3,5 miljoner kilometer av tester på asfalt, snö och sand tror de att de har hittat rätt.

Vi tar en närmare titt på den helt eldrivna Porsche Macan, som just har tillkännagivits.

Två varianter

Nya Porsche Macan kommer initialt att lanseras i två versioner: Macan 4 och Macan Turbo. Båda har ett 100 kWh-batteri och kommer att byggas med samma 800-voltsarkitektur som Taycan. En struktur som säkerställer DC-snabbladdning med upp till 270 kW.

Porsche Macan Turbo är den kraftfullare av de två med 639 hästkrafter, 1 130 Nm och en acceleration från 0 till 100 km/h på 3,3 sekunder. Tack vare avancerad aerodynamik, aktiv bakvinge och klaffar i den främre stötfångaren hålls CD-värdet på bara 0,25. Macan Turbo kan därför fortfarande köra upp till 591 kilometer på en enda laddning.

Porsche Macan 4 är mindre våldsam med mer mänsklig prestanda på 402 hästkrafter, vilket i sin tur förlänger räckvidden från det stora batteriet till 613 kilometer. Accelerationen från 0 till 100 km/h är fortfarande respektabla 5,2 sekunder med en topphastighet på 220 km/h. Allt till ett pris från 980 000 kronor, medan den smidiga Macan Turbo är något dyrare med ett startpris på 1 310 000 kronor.

Båda varianterna har en elmotor på varje axel och fyrhjulsdrift, Macan Turbo levereras med adaptiv luftfjädring som standard. Nytt för Macan är också att fyrhjulsstyrning kan väljas med upp till fem graders bakaxelvinkel. Detta ger inte bara en kompakt svängradie, utan bidrar också till den tidigare nämnda Porsche-körupplevelsen med stabilitet och skarp styrning.

För de mer praktiskt sinnade kan nya Porsche Macan även bogsera upp till 2 000 kg trädgårdsavfall.

Panamera sätter standarden

Porsche har skippat Tesla-tendenserna och avsaknaden av tryckknappar i nya Macan. Istället är den långbenta elbilen modellerad efter nya Porsche Panamera, som såg dagens ljus i slutet av 2023.

Därför finns en fysisk klimatpanel i mittkonsolen, snyggt placerad under en hög instrumentpanel som rymmer maximalt tre skärmar. Framför föraren finns en 12,6-tumsskärm för instrumentering, böjd och separerad från de två infotainmentskärmarna för att tydligt definiera en cockpit.

För att komplettera cockpiten är nya Macan också den första Porsche som är tillgänglig med så kallad ”Augmented Reality” i sin head-up display. Här projiceras pilar, meddelanden och varningar för att matcha vägbanan. Ytan på denna display när den visas framför föraren motsvarar 87″.

På infotainmentfronten finns en 10,9-tumsskärm med Apple CarPlay och Android Auto tillgänglig, som kan flankeras av en andra 10,9-tumsskärm för passageraren mot en extra kostnad. Här kan de lyckliga i framsätet njuta av en film medan de kör tack vare ett filter på skärmen som gör det omöjligt för föraren att följa med.

Infotainmentsystemet är naturligtvis Porsches senaste erbjudande och snabbare än någonsin tidigare. Appar från tredjepartsutvecklare kan laddas ner direkt till bilen via ett nytt Porsche App Centre.

Trots sin modernitet behåller nya Macan ett antal klassiska Porsche-egenskaper i kupén. Det finns fortfarande enkla, minimalistiska linjer, en mittmonterad klocka ovanpå instrumentpanelen och en rund no-bullshit Porsche-ratt.

Med en hjulbas som är 86 mm längre än sin föregångare är nya Macan rymligare. Bagageutrymmet rymmer 540 liter medan ett fack under motorhuven har en kapacitet på 84 liter. Detta ger en total bagagekapacitet som är 136 liter större än den första generationen.

Modernare Macan

När vi utvecklade den exteriöra designen var det viktigt för Porsche att nya Macan fortfarande tydligt skulle se ut som en Macan – bara modernare.

Proportionerna är därför i stort sett desamma som hos föregångaren, med tillägg av ny teknik och designjusteringar som följer ett uppdaterat formspråk. LED-strålkastarna påminner om den elektriska storasystern, Porsche Taycan, medan LED-strålkastarna bak lutar mer mot nya Cayenne. Målet var att skapa en robust men samtidigt sportig och elegant Macan.

Självklart hoppas Porsche att nya Macan kan ta vid där föregångaren slutade och förbli en storsäljare. Mer än 80 procent av Macan-ägarna är Porsche-förstagångsägare, och åldersgruppen för den elektriska SUV:en krymper, vilket är anledningen till att moderniteten specifikt tilltalar en yngre målgrupp. Det är dock inte troligt att det är Europa som kommer att definiera framgången, eftersom huvudmarknaden för Macan idag är Kina.

Avslutningsvis avslöjade Porsche att vi har flera helt eldrivna varianter av gamla favoriter att se fram emot. Både en eldriven Porsche 718 och en eldriven Porsche Cayenne är på gång. Vi hoppas kunna testa dem alla när det närmar sig!

 

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com