Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Elektriska Porsche Macan

Efter stora förseningar är den andra och 100 procent eldrivna Porsche Macan nära sin premiär. Batteriet kommer att ha en kapacitet på 100 kWh och den mest kraftfulla kommer att ha 612 hk.

TEXT Morten Bek
FOTO PR

Porsche och partnern Audi har haft det allt annat än lätt med sin nya gemensamma plattform för elbilar, PPE. PPE, som står för Premium Platform Electric, har drabbats av stora förseningar på grund av problem med att utveckla rätt programvara – och problem med det separata företag inom Volkswagen som tillhandahåller den.

Nu ser det äntligen ljusare ut för Porsche, Audi och PPE. De två första produkterna på den nya och för märkena extremt viktiga plattformen blir Audi Q6 E-Tron och andra generationens Porsche Macan. De två modellerna har skjutits upp i produktion och lansering, men under de kommande månaderna förväntar vi oss att Audi och Porsche äntligen avslöjar dem.

Elektriska godsaker från Porsche

Förväntningarna är höga på Porsches andra elmodell (Taycan introducerades 2019), och även om designen verkar vara en evolution med en grundform som den gamla modellen, strålkastare från Taycan och en sluttande bakdel som Cayenne Coupé, förväntar vi oss att se en interiör där Porsche kommer med innovation.

800 volt och ett batteri på 100 kWh

PPE-plattformen kommer naturligtvis att vara variabel på ett brett spektrum av parametrar, med flera batteristorlekar, motortyper och antalet drivaxlar. Plattformen, liksom den som används i Audi E-Tron GT och Porsche Taycan, har 800 volts arkitektur för snabbladdning med upp till 270 kW från snabbladdare.

Macan kommer, åtminstone initialt, att presenteras som en fyrhjulsdriven bil med en elmotor på vardera axeln, och effekten från de två motorerna kommer att uppgå till 612 hästkrafter och över 1.000 Nm i den mest kraftfulla modellen. Det lämnar gott om utrymme för en variant med mindre effekt – kanske två.

Batteristorleken i Macan är 100 kWh med 95 kWh som användbar kapacitet. Porsche lovar att alla Macan-varianter kommer att ha en WLTP-räckvidd på minst 500 kilometer. Laddning vid en snabbladdare, när förhållandena tillåter, säger 10-80 procent laddning på under 22 minuter.

Den första generationen Macan har tillverkats i 10 år, och den gamla modellen kommer att fortsätta parallellt med den nya på vissa marknader. Nya Macan är alltid 100 procent eldriven, och i många delar av världen är den fortfarande långt ifrån att passa in.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com