Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Bildspecial: Så snabb är Porsches nya elbil

Världspremiär i dag för nya Porsche Taycan

Årets mest hypade billansering är här. I dag premiärvisade Porsche elbilen Taycan. Bilen får upp till 761 hk och ett rekordstort batteri. Trots att den inte har en bensinmotor kallas toppversionen Turbo S. Den tar sig upp till 200 km/h under tio sekunder. Men räckvidden är kortare än Teslas.

Under flera år har Porsche hypat den nya elbilen Taycan – och vi journalister har lydigt skrivit. 100-tals bilder på prototyper och olika banrekord har kablats ut. Enligt Porsche har de redan 30 000 beställningar på bilen. Nu är dagen här då Taycan blir officiell.

Medan konkurrenten Tesla kör minimalistiska event, så hade Porsche en lång och pompös föreställning om bilens förträfflighet.  Här är senaste nytt om sportbilen som ska utmana Tesla.

• 260 km/h i timmen i toppfart under längre tid.
• 2,8 sekunder upp till 100. 9,8 sekunder upp till 200 km/h många gånger om.
• 761 hk med overload. Vridmoment på 1050 Nm.
• Enligt WLTP har den en räckvidd på 450 km.
• Svenskt pris landar på 1,7 miljoner för Taycan Turbo. Turbo S kommer kosta strax över två miljoner kronor (2 080 000 kr för att vara exakt). Beställningarna inleds direkt.
– Tro mig, Taycan är redo för racerbanan, den har en sensationell 7:42 i rekordtid på Nurburgring, säger Porsches utvecklingschef Klaus Frölich.

Porsches högste chef Oliver Blume hade också enbart superlativer och lovord att strö över sin nya modell. Porsche deklarerade att de ska investera 60 miljarder kronor i elbilar fram till 2030.

– Med  Taycan håller vi oss till våra 70-åriga traditioner, men är redo för en ny era med elektriska bilar. Taycan är den första elektriska sportbilen som vi presenterar.  Med den här bilen redefinierar vi Porsche på ett hållbart sätt, vi ska fortsätta vara en tillverkare osm bygger sportbilar. Vi ska investera mer än 60 miljarder kronor fram till 2030 i elektrifiering.

Taycan får en unik kaross även om den påminner mycket om sportlimousinen Panamera. Det är en stor bil som mäter hela 4,95 meter. Karossen byggs av flera olika material, kallstål, varmstål och aluminium. Det mesta av den synliga plåten på bilen är gjort av aluminium för att spara vikt.

Bilen har en kaross med exceptionellt lågt luftmotstånd. Cx-värdet är 0,22-0,24 beroende på version. Turbo S med extra breda däck har det sämsta värdet. Bilen är ganska låg, endast 138 centimeter hög.

Karossen kan höjas två centimeter för att underlätta åtkomsten till fordonet och kan sänkas upp till 22 millimeter för att minska luftmotståndet (i två faser: först faller den 10 mm när den når 90 km / h och ytterligare 12 från 120 km / h) . Stötdämpningen styrs elektroniskt, med variabel hårdhet, signerat Bilstein.

En av de största nyheterna finns i Taycans batteri, eftersom Porsche är den första tillverkaren som har en 800-volt-arkitektur.

Batteriet består av 396 celler och använder en 198s2p-topologi. Det vill säga cellerna är monterade två vid två och sedan är varje paket av två i serie anslutna till 198 paket med två celler parallellt.

Porsche anger en total batterikapacitet på 93,4 kWh. På platsen för fötterna kan rymmas sex ytterligare moduler, vilket kan öka batteriets kapacitet med 18% och nå den magiska siffran på 110 kWh kapacitet, och Porsche kan därmed passera Tesla i kapacitet.

Den maximala punkteffekten för nya Taycan är 761 hk. Tack vare sin 800-volt-arkitektur kan bilen laddas extra snabbt. Resultatet är att Taycan kan laddas från 5% till 80% batteriladdning på exakt 22,5 minuter.

Från start kommer två versioner att lanseras, med olika nivåer av kraft och prestanda: Turbo och Turbo S.

Taycan Turbo S har två motorer som gör att bilen går från 0-100 km/h på 2,8 sekunder. Marschen upp till 200 km/h ska gå på 9,8 sekunder. Turbo utan S är en halv sekund slöare.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com