Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Bilder: Här sluttestas Porsche Taycan

”Lovar att det blir en sann Porsche”

Just nu görs sluttesterna av Porsches första elbil Taycan i norra Finland. I Dubai och Sydafrika sommartestas bilen. Taycan kommer att bli en sann Porsche, lovar Stefan Weckbach, direktör för Taycan-programmet. Bilen testas under 600 000 mil – och Porsche lovar att den gör 0-100 betydligt snabbare än 3,5 sekunder.

Porsches första elektriskt drivna sportbil, Taycan, genomgår just nu de sista provkörningarna innan den går in i serieproduktionen. I Skandinavien, bara några kilometer från polcirkeln testas den på snö och is. Samtidigt testas den i värme i Dubai och Sydafrika. En temperaturskillnad på 85 grader.

– Efter att ha genomfört datorsimuleringar och omfattande bänkprov, har vi nu nått slutfasen av detta krävande testprogram, säger direktören för modellprogrammet, Stefan Weckbach

– Innan Taycan lanseras på marknaden i slutet av året kommer vi ha kört cirka sex miljoner kilometer över hela världen. Vi är redan mycket nöjda med fordonens nuvarande status. Taycan kommer att bli en sann Porsche.

Porsches elbilar testas lika hårt som bilarna med förbränningsmotor. Särskilt krävande funktioner som laddning av batteriet eller temperaturkontrollen på drivlinan och inredningen under extrema förhållanden är ytterligare saker att ta hänsyn till i en elbil.

Bilen har även testats i datorer med hjälp av digitala prototyper. För närvarande används datorer för att designa kaross, drivlina, chassi, elektronik när en ny modell tas fram. Totalt har Taycans virtuella prototyper kört mer än tio miljoner digitala kilometer.

Porsche lovar nu att bilen accelererar från noll till 100 km / h på betydligt mindre än 3,5 sekunder. Den har en räckvidd på mer än 500 kilometer (enligt NEDC). Och Porsche garanterar att litiumjonbatteriet kan laddas på bara fyra minuter för att köra 100 kilometer.

Fakta om testkörningarna

Sträcka: cirka sex miljoner kilometer

Länder: Totalt 30, inklusive USA, Kina, Förenade Arabemiraten och Finland

Temperaturer: Från minus 35 till plus 50 grader Celsius

Luftfuktighet: Från 20 till 100 procent

Höjd: Från 85 meter under till 3000 meter över havet

Laddningscykler: Över 100 000 med olika laddningstekniker över hela världen

Utvecklingsteam: Runt 1 000 testförare, tekniker och ingenjörer

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com