Redaktionen tipsar

Porsches vapen för att slå tillbaka mot Tesla

Så kan ett förnedrande nederlag undvikas

Porsche har ett S på handen i prestigekampen mot Tesla. Rekordet på Nürburgring sattes med en vanlig Taycan Turbo. S-modellen har ytterligare 80 hästkrafter och keramiska bromsar. Kanske kan Taycan Turbo S slå tillbaka mot Tesla.

Årets prestigematch i bilvärlden rullar vidare. I går kom uppgifterna att en Tesla Model S Plaid hade klockats till 7:23 på träning på Nürburgring, en tid som i så fall är snabbare än Porsche Taycans rekord för fyradörrars elbilar på 7:43. Säga vad man vill om Teslas vd Elon Musk, men han vet hur man väcker uppmärksamhet utan att köpa dyra reklamkampanjer. Men än så länge återstår för nya super-Teslan som sägs ha tre motorer och 1000 hk att klara tiden under en officiell mätning.

I dag slår Porsche tillbaka mot Teslas senaste uppgifter. För Car and Driver berättar Porsches vd Stefan Weckbach att Porsche Taycans rekord sattes med instegsmodell Taycan Turbo som bara kostar 1,7 miljoner kronor och har blott 670 hästkrafter. Bilen har dessutom vanliga stålbromsskivor i stället för Turbo S-modellens keramiska bromsar. Weckbach vägrade dock svara på frågan om vilken varvtid Turbo S-modellen skulle ha klarat.

Kan vara en klok hållning att i stället invänta nästa drag från Elon Musk i rekordkriget på Nürburgring. En annan konspiratorisk teori är att Porsche inte kört för fullt, utan anat att Elon Musk och Tesla skulle  försöka slå rekordet, och har sekunder sparade i sina bilar.

Men den mest sannolika förklaringen är att Turbo S kanske inte alls är snabbare runt Nürburgring. För båda bilarna har bara sin maxeffekt under 2,5 sekunder, sedan lämnar de endast 616 hk för att bstterier och elmotorer inte ska bli överhettade. Du betalar alltså 400 000 kr extra mest för att få 80 hk extra i 2,5 sekunder i turbo S.

För Porsche som tillverkat sportbilar i 70 år vore det förnedrande att få stryk hemma i Tyskland av en elbilstillverkare som tillverkade sin första bil för elva år sedan. Prestigematchen mot Tesla är mycket omskriven i Tyskland.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com