Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

BILDSPECIAL: Audis nya giftiga busbil RS Q3

Världspremiär för suv:en med sportbilsprestanda

Är det här den coolaste busbilen på marknaden? Audi visar nu upp en ny elak RS-modell. Audi RS Q3 med femcylindrig turbomotor, mulligt avgasljud och giftgrön lack är så mycket Audi det kan bli.

Första generationens Audi RS Q3 blev den första  mindre prestanda-suv:en – och Audi har nästan fått fortsatta att vara ensamma. Mercedes AMG GLA 45 kan ses som modellens huvudkonkurrent.

Nu visar Audi upp en ny RS Q3:a med den för Audi klassiska femcylindriga turbomotorn. Bilen kommer även i det nya Q3 Sportback-utförandet. Sportback-versionn har redan kallats ”Mini-Lamborghini” för sin likhet md Lamborghini Urus. Det handlar om rejält upphottade Q3:or med modifierad exteriör, sportchassi och motorer på 400 hk och 480 Nm, vilket är ett rejält lyft mot dagens 367 hk. Audis 2,5 TFSI-motor har korats till International Engine of the Year Award nio år i rad.

Bilen har bland annat muskulösare skrämbreddare runt hjulhusen, precis som det anstår en Audi Quattro. Baktill får den en takspoiler i RS-unikt utförande. Dessutom kommer den med RS-avgasrör som sägs ha äkta utblås. Baktill är det en unik stötfångare med diffusor.

Motormässigt hade vissa Audi-fans hoppats på ännu mer krut, men bilen klarar 0-100 km/h på 4,5 sekunder i alla fall. Toppfarten, om du betalat extra för att slippa fartspärr, ligger på 280 km/h.

Motorn har utvecklats rejält från förra modelleen och blivit hela 26 kg kättare. Bland annat är vevhuset tillverkat av aluminium, vilket bara sparar 18 kg. Omfattande åtgärder minskar den interna friktionen och ökar samtidigt kraftuttaget. Cylinderfoderna är plasmabelagda.

Bilen har tändföljden 1-2-4-5-3 och den speciella sekvensen och det udda antalet cylindrar ger en mycket speciell rytm och unikt motorljud. Det går också att betala extra för ett ljudligare avgassystem.

Kraften från den femcylindriga motorn gårr via en sjuväxlad S-tronic-låda till den permanenta fyrhjulsdrift som distribuerar kraften efter behov mellan axlarna via en koppling med flera lameller.

Standard Sport-sportfjädring sänker bilen med 10 millimeter jämfört med Audi Q3 och Q3 Sportback. Som tillval finns en ännu hårdare fjädring som justeras aktivt efter körsituation.

Q3 RS kommer att finnas tillgängliga i återförsäljare i slutet av 2019. Räkna med att de svenska priserna börjar på omkring 700 000 kronor.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com