Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Porsche lockar med Speedsterkoncept

Kan gå i produktion 2019.

Lockas du av begränsat väderskydd? Då kanske Porsche har en bil åt dig. Just nu funderar de som bäst på om 911 Speedster ska byggas.

Att man ännu inte har inrättat en professur i Porschevariantism vid Stuttgarts universitet är ett mysterium, för det finns så många varianter och versioner av Porsche 911 att det skulle krävas många års forskningsstudier för att kunna kartlägga dem alla.

Bara under de senaste åren har vi fått 911 Carrera T, Carrera S, GTS, Turbo, Turbo S, Turbo S Exclusive Series, R, GT3, GT3 Touring Package, GT3 RS, GT2 RS och så förstås den helt vanliga 911 Carrera: sötlakritsversionen utan salmiak. Har jag glömt någon? Antagligen. Targa, förstås. Och modeller med sufflett. Några är säkert fyrhjulsdrivna också. Hjälp.

Och det är bara modeller ur den senaste 911-serien, den som enligt Porschekalenden går under benämningen 991. Går man bakåt i tiden finns så många 911-modeller mellan 1963 och nu att alla inte ens fått plats under 911-paraplyet. Så 912 fick stå ute i regnet och frysa, liksom 959. Likaså 935, förstås, men 930 brukar man kalla för 911 Turbo så den kanske räknas till helsyskonen.

Och nu fiskar Porsche efter vårt intresse för ännu en 911-modell: Speedster. Det är förstås inte första gången man gör en Speedster, alltså en bantad cabriolet med mindre vindruta och slafsigare sufflett. Den allra första Speedstermodellen från Porsche var inte ens en 911, utan baserades på föregångaren 356. Då var Speedster en lågprisvariant, bantad på dyra prylar tänkt att locka kunder utan krav på komfort.

Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG

Men med höga krav på estetik.

När Speedster gjorde comeback i slutet på 1980-talet var situationen den omvända. Eller ja, fortfarande lockade 911 Speedster kunder utan krav på komfort, precis som sin företrädare, men nu fick man inga rabatter för att man valde bort livets nödtorft. Tvärt om, nu var Speedster dyr och den modellen har Porsche följt sedan dess.

För Porsche följde upp med ännu en 911 Speedster 1994, den här gången baserad på 964-generationen, och byggde faktiskt ett par exemplar av 993 Speedster också. Dyra som skam, förstås.

Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG

Bara Jerry Seinfeld hade råd.

Sedan var det slut på Speedsterversioner i och med att den vattenkylda 996-generationen avlöste de gamla luftkylda 1998. Det höll i tolv år, för 2010 skruvade Porsche ihop 356 stycken (!) exemplar av en 911 Speedster baserad på den dåvarande 997-generationen.

Och nu är det dags igen. Fast inte riktigt, för dagens Porsche 911 Speedster är bara ett koncept, en formgivningsövning tänkt att ta tempen på hur intresserade vi är av ännu en Speedstergeneration. Porsche säger att ”konceptstudien ger en glimt av hur en potentiell serietillverkad version skulle kunna se ut, även om en sådan modell inte kan presenteras förrän 2019” och att ”ett beslut om att gå vidare med en sådan modell kommer att fattas de kommande månaderna”.

Receptet är i alla fall det gamla vanliga: en flackare lutad vindruta, lägre sidorutor och ett dubbelbubbligt sufflettskydd. Där under finns ingen riktig sufflett, utan bara en tonneau som ska skydda inredningen från väder och vind när bilen står parkerad. Konceptbilen får också klara sig utan radio, luftkonditionering och navigation.

Karossen har man lånat från Porsche 911 Carrera 4 Cabriolet och drivlinan är hämtad från 911 GT3. Det betyder 500 hästkrafter och en synnerligen salt smak. Så Porsche, det är väl ingenting att tveka om? Sätt igång och bygg.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com