Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Porsche 964 RSR med 1 mil på mätaren

Till salu på auktion i Italien.

Porsche 964 Carrera RSR 3,8 var egentligen en racerbil. Men någon beställde den med rött läder. Nu är den till salu.

Varje år i slutet av maj hålls det en bilutställning utöver det vanliga vid Comosjöns strand i norra Italien. Concorso d’Eleganza Villa d’Este brukar locka till sig de allra mest makalösa bilarna som karosskräddare genom alla tider bankat fram och domare i vita handskar bedömer utställningsobjektens kvalitet. Den som är finast får pris – antagligen inte en målarlåda.

Många av objekten är dessutom till salu. Auktionshusen flockas där det finns folk med fina bilar och det är vid Councours-tävlingarna som de allra dyraste bilarna i världen byter ägare. Till Comosjön kommer RM Sotheby’s att klubba ut det vanliga sortimentet av klassiker från Ferrari, Lamborghini, Aston Martin och de där.

Fotohalle Unger

Och inte mindre än två Talbot-Lago.

Några nya bilar finns också i listan (som är väl värd en titt), sådana där som Ferrari La Ferrari, McLaren P1 GTR och Porsche 918. Gäsp. Och en sprillans ny Porsche 964 Carrera 3,8 RSR förstås.

Förlåt, vad? Slutade inte Porsche 964 tillverkas någon gång i mitten av nittiotalet? Jo, det är sant, den näst sista generationen av luftkylda 911 ersattes egentligen redan 1993 av den efterföljande 993-generationen och den sista 964 rullade av bandet året därpå.

Porsche 964 Carrera 3,8 RSR var en variant avsedd enkom för motorsport och var framgångsrik i GT-racing med segrar på Spa, på Daytona och i Le Mans. De flesta av de 51 tillverkade bilarna användes ganska hårt och ser väl i dag ut ungefär som Börje Salming.

Men någon gång 1993 klev en okänd kund in hos sin Porschehandlare och beställde sin Porsche 964 Carrera 3,8 RSR med röd läderinredning. Då menar jag inte bara stolarna, utan i princip allt utom mattorna kläddes i cancanrött skinn – utom dörrhandtag och instrumentsargar, som fick silverläder i stället. Sedan prickade han för att bromsoken skulle vara lackerade i guld.

Ett tag senare lär väl kunden har fått sin bil och vad gjorde han med den? Jo, han ställde prompt undan den i långtidsarkivet utan att köra en meter – eller kanske någon, mätaren står på 10 km. Nåväl, där har den stått sedan dess, dränkt i Cosmoline, en korrosionsskyddande petroleumgegga. Alltså, en sprillans ny 964 RSR.

Och nu är den till salu. Frågan är vad den är värd, för å ena sidan är en oanvänd RSR-Porsche vanligtvis i klass med kronjuvelerna: extremt åtråvärda. Å andra sidan, vad ska man ha den till? Går den att tävla med? Knappast, då får den ju flugor på sig och värdet förintas. Man kanske kan köra till kyrkan i den? Nej, inte lär den väl ha något gatgodkännande.

Allt man rimligen kan göra med den är att ställa den hemma i vardagsrummet – vilket i och för sig skulle vara rätt trevligt. Bättre än det där gamla soffbordet från Ikea i alla fall.

Ja, där skulle den göra sig bra.

Men antagligen kommer en ny samlare att samla på sig bilen och ställa undan den tillsammans med de hundra andra nollmilabilarna som hukar sig i den hemliga ladan, där ingen kan se eller njuta av dem. Gör oss en tjänst: köp den och kör den som det var tänkt från början.

Eller kanske rimligare: köp en vanlig Porsche 964 och slipp stressen om någon skulle råka tappa ett hårstrå på mattan.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com