Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Porsche 911 RSR första 911 med mittmotor

Tävlingsbil för Le Mans skiljer sig från gatbilarna

Porsche laddar om inför 2017 års Le Mans med en helt nyutvecklad racerbil. Till och med motorn har fått flytta på sig. 911 RSR har mittmotor.

Redan 1973 rullade den första Porsche 911 RSR ut på racerbanorna för att tävla under FIA:s Grupp 4-reglemente för modifierade GT-bilar. Då handlade det om en vråltrimmad version av den vanliga Porsche 911, med våldsamt breda skärmar som gav en attityd som kunde skrämma konkurrenter som Ferrari Daytona och DeTomaso Pantera redan i depån.

Grr.

– Grr.

Under åren har sedan RSR-modeller kommit och gått, alltid avsedda för motorsport och ofta för olika reglementen som använts i GT-racing. En sak har de haft gemensamt och det är att de i någon form varit baserade på en befintlig 911-modell ur Porsches gatbilsprogram.

Nu är det slut på det. Nästa version av 911 RSR, den som ska tävla i 2017 års säsong, är nykonstruerad från grunden mot LM-GTE-reglementet. Karosstruktur, hjulupphängningar, motor och växellåda är enligt Porsche designat från scratch. Framför allt har motorn flyttat på sig och sitter nu framför bakaxeln – någonting som torde betraktas som hädelse i mer renläriga 911-kretsar. För ingen bil har väl någonsin predikat svansmotorns evangelium så ihärdigt som Porsche 911.

Men Porsche har förstås gjort mittmotorbilar förr.

Men Porsche har förstås gjort mittmotorbilar förr.

Men i motorsport sitter svansmotorn i vägen för aerodynamiken. Genom att flytta på motorn får Porsche i stället plats med en diffusor under stötfångaren som hjälper till att skapa marktryck och matar den stora bakvingen med frisk luft. Hela aerodynamikkonceptet har därmed kunnat göras mer effektivt.

Motorn är i alla fall alltjämt en boxersexa utan överladdning. Beronde på vilken typ av restriktor som används lämnar maskinen ungefär 510 hästkrafter och den driver genom en sexväxlad sekventiell låda.

Porsche planerar att ställa upp med 911 RSR i FIA World Endurance Championship (WEC), där bland annat 24-timmars på Le Mans ingår, men också i den amerikanska IMSA Weathertech-serien. Debuten kommer att äga rum på Daytona den 28-29 januari. Då får vi se om motorflytten var ett bra drag.

Foto: Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com