Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Porsche 935 kommer tillbaka

Får turbomotor och 700 hästkrafter.

I ett oväntat drag presenterar Porsche en helt ny 935. Bilen lånar teknik från 911 GT2 RS och utseende från 1970-talet.

Antingen sover jag väldigt djupt eller så är jag klarvaken, för när jag nyper mig i armen händer ingenting utom att det gör ont. Är den en leksak? Nej, leksaker brukar inte ha 700 hästkrafter. Är det den första april i dag? Nähä, inte det heller.

Då återstår bara den oundvikliga slutsatsen att Porsche har byggt en ny 935, på riktigt, och det bara på kul. Det i sig är en världsnyhet, för Porsche gör inte saker bara på kul. Porsche får ont i själen bara av att montera en manuell växellåda i sin 911 GT3, eftersom den inte gör sitt transmissionsjobb lika effektivt som deras dubbelkopplingslåda. Så varför skulle man vilja ha en sån? Kul? Ich verstehe nicht

Ändå presenterar Porsche ny en helt ny modell kallad 935 och den är en sorglös hälsning till det sena 1970-talets mesta tävlingsbil. Porsche 935, den ursprungliga alltså, uppstod som en utveckling av 911 RSR för att passa det internationella bilsportförbundet FIA:s racerbilsreglemente Grupp 5.

Regelboken var inte särskilt tjock; man fick göra ungefär som man ville med bilarna så länge siluetten framifrån såg ut ungefär som produktionsbilen. Porsche laddade med en 2,85 liter stor, turbomatad boxersexa och skickade sedan ut bilen i sextimmarsloppet på Mugello 1976. När man var klara stod det Porsche 935 på de sju första platserna i resultatlistan.

Då hade den fortfarande 911-front.

Men Porsche slog sig inte till ro med det, utan 935 såg ständig utveckling under de kommande åren. Karossen blev längre, skärmarna växte och de upprättstående strålkastarna skalades bort.

Kulmen nåddes i Le Mans 1979, när de båda skumraskbröderna Whittington vann i par med Klaus Ludwig i en Kremerbyggd Porsche 935 K3. Men det är inte den som Porsche försöker efterlikna med sin nya 935. Nej, som förebild står Porsche 935/78, den kanske vildaste varianten av alla med sina enorma skärmar, fenor och vingar.

Ett kryphål i reglementet råkade tillåta modifikationer av golvet och det utnyttjade Porsche genom att helt sonika skära bort alltihop. Därmed kunde man sänka bilen med en hel decimeter. Motorn fick vätskekylda topplock och därmed kunde man vrida upp turbotrycket lite till. Resultat: 850 hysteriska hästkrafter. Och den var högerstyrd, för bättre viktfördelning på banor som går i högervarv. I folkmun döptes den till Moby Dick, efter en stor, vit val.

Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG

Som drog ner kapten Ahab i djupet.

Och även om Porsche 935/78 aldrig kom att dominera på samma sätt som de andra 935-inkarnationerna är det den vi minns allra bäst. Det räcker med att kasta en blick på den för att förstå varför.

När Porsche nu tillverkar en 935 igen är den, precis som förr, baserad på Porsche 911. I det här fallet har man använt monstermodellen GT2 RS som utgångspunkt, givit den ett spektakulärt spoilerpaket och en växelspaksknopp i laminerat trä. Du vet varför.

Bilen kommer att tillverkas i en begränsad serie om 77 exemplar och går att beställa redan nu genom Porsche Motorsport.  De första kunderna får sina bilar i juni nästa år och då har de fått betala 701.948 euro, motsvarande ungefär 7,2 miljoner kronor, plus skatter och avgifter.

Men du får inget gatgodkännande på köpet, för Porsche 935 är bara tänkt för att köras på bana. Som sagt, Porsche har byggt en bil bara på kul.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com