Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Porsche 911 GTS är fem nya 911-varianter

Nya turboaggregat ger extra skjuts till märkets svansmotormodell

Den som tycker att det finns för få 911-modeller kan glädjas åt att det nu kommer fem till. Porsche 911 GTS lägger sig precis ovanpå 911 Carrera S i statustrappan.

På hösten 2015 ställde Porsche ut den ansiktslyfta versionen av nuvarande 911, generationen som kallas för 991. Den lanseringen var förmodligen planerad redan när 991-generationen presenterades 2011. Precis som föregångaren 997 hade 991 ärvt sina motorer från den äldre generationen och med uppdateringen följde nya maskiner.

I det här fallet handlade det om att de gamla sugmotorerna ersattes av turbomaskiner, en treliters boxermaskin med olika kryddstarka effektuttag. Räkna med att de kommer att återstå när 991-generationen ersätts om ett par år (även om man då kommer att behålla bottenplattan)

Precis som var fallet med 997 följer en GTS-version när modellserien har ett par år kvar att leva. Porsche 911 GTS lägger sig strax över 911 Carrera S på effekt- och statusstegen, men fortfarande med ett tryggt avstånd uppåt till Porsche 911 Turbo, Turbo S och 911 R, för att inte tala om GT3 och GT3 RS. På det nedersta trappsteget finns förstås Porsche 911 Carrera, utan S.

Sedan kommer man till alla karossvarianter: coupé, cabriolet, Targa (som är mitt emellan), breddade versioner, specialmodeller och snart har man huvudvärk av den hjärngymnastik det innebär att försöka hålla reda på allting. Om alla olika tävlingsbilar tänker jag hålla tyst, och nöjer mig med att konstatera att Porsche själva lär få problem med att hitta på nästa lucka att täppa igen.

Fast vi saknar förstås en Speedsterversion av 991.

Porsche AG

Vi saknar förstås en Speedsterversion av 991.

Nykomlingen, 911 GTS, har hur som helst fått nya turboaggregat till boxersexan för att kunna pressa ut några hästkrafter till. Om man väljer 911 Carrera GTS i coupé- eller cabrioletutförande finns både två- och fyrhjulsdrift att välja mellan, men 911 Targa GTS finns bara som fyrhjulsdriven. Däremot står det dig fritt att välja mellan spak eller paddlar till växellådan.

För att särskilja GTS från S har den fått subtila förändringar av formgivningen. Den främre stötfångaren har fått fler luftintag och bakspoilern petar ut lite längre. Baklyktorna är rökfärgade och dörrarna har begåvats med GTS-dekaler. De 20 tum stora fälgarna är lackade i en silkesmatt svart kulör och samtliga modeller har centrumbult.

Fast plåtfälgar hade också varit snyggt.

Porsche AG

Fast plåtfälgar hade också varit snyggt.

Stolarna är klädda med alcantara med sömmar som är unika för GTS och Porsches Sports Chrono-paket, som kommer med ett tidtagarur på instrumentpanelen, är standard. Orderböckerna för Porsche 911 GTS lär redan vara öppna och den svenska prislistan börjar på 1.190.000 kronor för en bakhjulsdriven coupé med manuell låda.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com