Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Porsche Speedster gör comeback

Här är nya bilderna på Porsches jubileumsbil

Om några veckor börjar försäljningen av Porsche 911 Speedster.
Men om du är spekulant måste du vara snabb. Jubileumsbilen tillverkas i en väldigt begränsad (och speciell) upplaga.

I juni i fjol fyllde Porsche 70 år och det ville man fira med att producera en specialupplaga av 911 Speedster.
1 948 exemplar av bilen kommer nu att börja byggas. Och ja, siffran är förstås ingen slump. 1948 var året då den första Porsche 356 (”nummer 1”) fick tillstånd att köra på de tyska vägarna.
Nu kommer nya bilder på bilen som strax ska gå i serieproduktion – och vi vill förstås fömedla dom till Bytbils läsare. Från och med 7 maj går bilen att beställa, bara så att ni vet…

911 Speedster kommer i huvudsak att vara en taklös version av GT3. Det innebär en 4,0-liters boxersexa på 502 hästkrafter, en motor som kan varva upp till 9000 varv och med ett vridmoment på 470 Nm.
Bilen kommer med en sexväxlad manuell växellåda och ska kunna göra 0-100 km/h på 3,8 sekunder. Toppfart: 308 km/h.

Den här jubileumsmodellen har lite unika designdetaljer, som till exempel en lite lägre vindruta och sidofönster, lite tunnare dörrpaneler och mer rött i interiören.
Porsche motiverar designen så här:
”Vi ville göra en mer kompakt profil med en mycket låg ”fly line” som påminner om föregångare som Porsche 356 1500 Speedster. En speciell kolfiberkåpa bakom framsätena med en ”double bubble”, ett traditionellt designelement för den här modellen sedan 911 Speedster från 1988, täcker strukturen till överrullningsskyddet. Två svarta lameller mellan ”pucklarna” ger en aerodynamisk touch och på den genomskinliga vindavvisaren av plexiglas är logotypen ”Porsche 70 år” ingraverad.”
Att hålla bilen så enkel som möjligt var tydligen Porsches huvudfokus. Därför struntade man i luftkonditionering, även om kunder kan få det som tillval.

Porsche om beslutet att göra en jubileumsmodell:

Porsche ger sig själv en fin present inför märkets 70-årsfirande. 911 Speedster Concept är en färdig studie av en öppen och mycket spännande sportbil. Den bildar en länk mellan den allra första Porsche 356 ”Nr 1” Roadster, som godkändes för trafik den 8 juni 1948, och dagens Porsche-modeller.
Med sitt renodlade koncept och historiskt korrekta utförande avspeglar 911 Speedster Concept tydligt Porsche-märkets kärnvärden.
Bilens främsta syfte är att förmedla äkta körupplevelser. Tekniken under konceptstudiens tvåtonslackade kaross kommer från dagens GT-modeller. Den utvecklades vid Porsche Motorsport Centre, där också 911 GT2 RS och nu senast GT3 RS kom till.

Lars Östling
lars.ostling@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com