Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nio EP9 är världens snabbaste elbil

Kinesisk superbil har krossat Nürburgring-rekord

Elbilsbolaget NextEV har visat upp en elbil utöver det vanliga. Nio EP9 har 1.360 hästkrafter och visar video på hur man slår rekord på Nürburgrings nordslinga.

Det kroatiska teknikföretaget Rimac Automobili har visat att de vill slå Ferrari, Porsche och McLaren på fingrarna med den fullt eldrivna Concept One. Batterierna håller på att etablera sig i superbilsvärlden.

Men runt Ringen – den drygt två mil långa nordslingan som också kallats det gröna helvetet – är det kinesiska Nio EP9 som regerar elbilsklassen. Inte mindre än fyra elmotorer genererar hela 1.360 hästkrafter, vilket räcker till att nå 200 km/h på 7,1 sekunder. Sju komma en sekunder. Till tvåhundra. Aj.

Bolaget bakom Nio EP9, kinesiska NextEV, hävdar också att batteripaketet ska räcka till över 40 mils körning (men då inte i superbilstempo, får man förmoda) och att en full laddning inte ska behöva ta mer än 45 minuter.

Med en vikt, inklusive batteripaket, på drygt 1.700 kg borde hästkrafterna i alla fall räcka rätt långt, vilket också NextEV har räknat ut. Så de tog sin bil till Nürburgring och registrerade en varvtid på sju minuter och fem sekunder.

Det räcker till att smiska det mesta, även om det är ett par sekunder efter Porsche 918 Spyder med Wiessachpaket. Framför allt är det ett rejält rekord för elbilar.

Fast om du vill gå med i superelbilsklubben kan det bli svårt. Bara sex exemplar ska byggas av Nio EP9 och de är så klart redan sålda, allihop.

Foto: Máté Petrány/NextEV/Youtube
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com