Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Gemballa GT Concept har 828 hästkrafter

Tysk förädlare lever vidare utan sin grundare.

Av de tyska trimfirmorna på åttiotalet var Gemballa den kanske mest spektakulära. De lever än, till skillnad från grundaren.

Radovan Krejčíř är väl vad man närmast skulle kunna kalla entreprenör inom den skattefria sektorn, den där man handlar med människor, droger och död. Av någon anledning är det få regimer som kommit på att beskatta dessa lönsamma affärsverksamheter ännu.

Hur som helst gjorde sig Krejčíř en förmögenhet på att handla med privatiseringskuponger i det postkommunistiska Tjeckoslovakien och utökade sedermera verksamheten till penningtvätt och internationell gangsterverksamhet i allmänhet. När Interpol spårade honom till Seychellerna för tio år sedan flydde han till Sydafrika och satte där upp en verksamhet som lär ha kostat en lång rad fiender livet.

En av dem var Uwe Gemballa. Han gjorde sig ett namn på åttiotalet som en av de mest fantasifulla Porscheförädlarna och hans kreationer hade så många märkliga plastbitar klistrade till karosserna att polyesterindustrin lär ha tagit ett skutt på börsen varje gång han sålde en bil.

Barn, vänd bort blicken nu.

Så småningom blev förändringarna mer subtila än spektakulära och Gemballa fortsatte att vara ett förädlarnamn i takt med tiden. Vår tids kanske mest kända maskin, Gemballa Mirage GT, var en vässad version av den redan ganska pigga Porsche Carrera GT.

Men under en affärsresa till Sydafrika i början av 2010 försvann Uwe Gemballa. Först trodde man att han försökte fly undan fordringsägarnas frustration och de tyska myndigheternas sug efter skattepengar, men så småningom började man ana att Uwe inte höll sig undan frivilligt. Fram på hösten samma år hittades hans kropp i en grunt grävd grav. Dödsorsaken var av en typ som skulle kunna kallas för naturlig enbart i maffiakretsar.

Fyra män har dömts för inblandning i mordet, men man tror att de bara var fotfolk som inte hade någonting med avrättningsbeslutet att göra. Nej, i stället verkar det som om Gemballa åkt till Sydafrika för att förhandla med Krejčíř om ett lån som skulle rädda bilförädlingsfabriken, men att någonting gått snett och Gemballa blivit akut blyförgiftad i hjärnan.

Bly förångas vid 593 °C och ger upphov till nervskador.

Verksamheten hemma i Tyskland stod på knä, tills två tyska investerare gick in och ombildade bolaget så att det kunde leva vidare. Allt gammalt groll med kreditgivare sopades under mattan och företaget fortsatte att spotta ur sig trimmade Porschemodeller.

Och det gör de än i dag. Den senaste kreationen, som den här artikeln borde ha handlat om, heter Gemballa GT Concept och är en Porsche 911 Turbo som fått en amfetamininjektion och vräker ur sig bisarra 828 hästkrafter. Allt ömtåligt i motorn är så klart utbytt och karossen har fått en plastikoperation med högt kolfiberinnehåll.

Även om bilen har ordet Concept i namnet handlar det inte på något sätt om en konceptbil, utan den som vill och har råd får absolut handla på sig så mycket det går av godiset. Karossförändringarna kostar sisådär 250.000 kronor och motorarbetet runt en halvmiljon. Men då behöver man förstås en Porsche 911 Turbo till att börja med, och vad vi vet är de inte gratis.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com