Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

En AMG från ... Mitsubishi?

Plast var höjden av lyx på åttiotalet.

AMG brukar vi vanligtvis förknippa med tyska Mercedes-Benz. Men en gång i tiden hjälpte AMG andra med sina trollkonster.

Tokyos alla framgångsrika finanshajar fick på hösten 1986 en ny bil att synas i. Mitsubishi Debonair V (där V stod för VIP) var märkets utmanare till lyxmodeller som Mazda Luce, Nissan Cedric och Toyota Chaser.

Framför allt var Debonair V ett stort steg framåt jämfört med den gamla Debonair, som hade tillverkats i över tjugo år. Med V fick Debonair framhjulsdrift och modern design. Lacken lades i fyra lager som vart och ett fick härda separat innan nästa lades på och askkoppen var finurligt ventilerad, så att luftkonditioneringen sök ut cigarettröken så att den inte skulle sticka någon i näsan. Självklart blev Debonair V en storsäljare bland Japans jetset.

Ungefär samtidigt höll den lilla spirande trimfirman AMG i tyska Affalterbach att ta fram Hammer, en mellanklass-Mercedes som fått en ordentligt vässad V8 under huven. AMG Hammer skulle marknadsföras som världens snabbaste sedan – även om det också fanns andra som gjorde anspråk på den titeln.

Daimler AG

När 500E inte är tillräckligt galen.

Mitsubishi såg vad tyskarna gjorde och tänkte att det där var ju precis vad deras varumärke behövde: en välrökt fläsksida med massor av chilipulver. Så lyfte man luren på huvudkontoret i Minato och slog numret till Affalterbach.

Riktigt var herrar Hans Werner Aufrecht and Erhard Melcher svarade är inte känt, men Mitsubishi måste ha erbjudit någonting som AMG inte kunde tacka nej till, för snart stod Mitsubishi Debonair 3000 Royal AMG på bästa plats hos de japanska Mitsubishihandlarna.

Nu tänker du säkert att AMG hade tryckt ner någonting stort med alldeles för många cylindrar under huven. Men nej. Debonair 3000 Royal AMG fick behålla den 200 hästkrafter starka treliterssexan från standardmodellen och förändringarna inskränkte sig till nya fälgar, en ratt med AMG-märke och ett föga diskret spoilerpaket.

Mitsubishi Motors

Inte för att den vanliga Debonair var särskilt snygg.

Men vad spelade det för roll i Tokyos trängsel? AMG-plast var storartad status bland börseliten och Mitsubishis tysktrimmade lyxbil lär ha varit bilen att synas i. Faktiskt var samarbetet så fruktsamt att det även resulterade i en AMG-version av Mitsubishi Galant.

Det är förstås en helt annan historia, precis som att AMG senare skulle komma att sväljas av Mercedes-Benz. Men på den tiden fungerade det tydligen, att doppa en lyxbil i plast och låtsas att den var sportig. Vem skulle komma på det i dag?

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com