Mest visade

Mansorys makalösa skapelser i Genève

Återhållsamhet var aldrig syftet.

När tyska Mansory bygger om bilar säkerställer de att det syns. I Genève ställde de ut inte mindre än åtta ögontårande kreationer.

När den svenske industrimagnaten Marcus Laurentius Wallenberg blev serafimerriddare 1931 antog han Fredrik den stores valspråk ”esse non videri”, eller ungefär ”att verkligen vara, inte bara se ut som det”.

Om den iransk-brittiske Bayernbaserade bilbyggaren Kourosh Mansory lät sig inspireras av Mackan eller ej är oklart, men troligen utvecklade han det till ”att vara, och se fullkomligt vettlös ut”. Eller möjligen verkar han helt enkelt enligt devisen ”det som har blivit sett, kan inte bli osett”. För den gode Mansory, han har specialiserat sig på att ta det bästa bilvärlden har att erbjuda och klä det i grällast tänkbara tingeltangel.


Läs mer: En AMG från … Mitsubishi?


Kundklientenet består av ryska oligarker, arabiska oljeschejker och fotbollsstjärnor från hela världen. För dem, helt enkelt, som har för mycket pengar för att kunna nöja sig med BMW, Bentley eller Bugatti.

Och nog fick de sitt lystmäte på bilsalongen i Genève som bubblar som bäst för tillfället. Dit kom förstås Mansory och med sig hade de inte mindre än åtta hårdmoddade modeller. Så spänn fast säkerhetsbältet och ta dina åksjukepiller, för här följer en smakupplevelse av en annorlunda sort.

1. Mansory Stallone
Jodå, Rambo har redan stämt Mansory, och förlorat, för att de döpt sina Ferraritolkningar till Stallone. För enligt Mansory är namnet blott en hyllning till den stegrande hästen på Ferraris emblem – hingst heter ju Stallone på italienska. Hur som helst handlar det den här gången om en Ferrari 812 Superfast som har fått nya kolfiberkläder och fälgar stora nog att använda som torktumlartrummor. Sedan vred Mansory upp effekten med 30 hästkrafter, bara för att 800 inte är tillräckligt.

Mansory

Varför inte Mansory First Blood?

2. Mansory Cyrus
Brittiska Aston Martins produkter brukar betraktas som återhållsamt eleganta, ungefär som en avskalad silverservis designad av Philippe Starck. Särskilt så DB11 som ansat mustaschen till perfektion. Mansory sade pffft, lät skäggstubben växa ut och lade sedan på illgrön ögonskugga. Grillen är större, kolfiberbitarna fler och ändalykten ser ut som hela den industriella revolutionen. Turbotolvan har skruvats upp till 700 hästar jämnt.

Mansory

Tur det, för 610 är så fjösigt.

3. Mansory Bugatti Veyron Vivere Diamond Edition by Moti
Att utgångsmaterialet inte är av senaste modellen har Mansory kompenserat med att ge den ett namn långt nog för en hel adelssläkt. Karosspanelerna av kolfiber har fått en slags marmoreffekt som mest liknar en kamouflerad biltillverkarprototyp. Allting har sedan sprinklats med lysdioder, till exempel i stolarna där de ska lysa upp … ja, vadå? Vem Moti är har vi inte fått veta.

Mansory

Vi undrar mest när Mansory Chiron kommer.

4. Mansory Phantom Bushukan Edition
Kulören är vaniljvisp och den har 24-tumsfälgar. Tänk, det gick att beröva även en Rolls-Royce på dess värdighet och när man ändå höll på kramade man ur några extra hästkrafter ur motorn också, vad man nu ska med det till i en limousin. Bushukan verkar för övrigt vid en snabb Googlegranskning vara någon slags serie av hygienprodukter.

Mansory

Så kanske luktar den åtminstone gott.

5. Mansory Bentley Bentayga Bleurion Edition
Världsrekordet i blått har just slagits av Mansory. För att balansera det bjärta har Bentley Bentayga i Mansorys tolkning fått en huv med naken kolfiber som bryter av det blåa. Sedan fick den några extra lister, trösklar och spoilers och för att den ändå inte ska framstå som alltför diskret krönte Mansory verket med skärmbreddare som matchar 24-tumsfälgarna. Spelar du hip-hop är det här bilen för dig.

Mansory

Startar inte utan guldkedja.

6. Mansory Porsche Panamera Sport Turismo
All fantasi användes till ombyggnaden, så när det var dags för dop hade kreativiteten tagit slut. Vad spelar det för roll när man får sin bil i en blandning av kolfiber och bronsmetallic. Mängden slitsar och gälar är så många att man knappt ser vad det är för bil bakom allt smink. Några av designelementen har hämtats från Porsche 911 GT3 RS, så det kanske är förlåtet.

Mansory

Eller inte.

7. Mansory Mercedes-AMG S 63 Signature Edition
Ja, ni börjar förstå konceptet vid det här laget och Mansory gör inget undantag för Mercedes. Kolfiber. Stora hjul. Krav på uppmärksamhet. Så.

Mansory

Se på mig. Också.

8. Mansory McLaren 720S First Edition
Och bara för att vi trodde att vi hade räknat ut det avslutar Mansory med någonting helt annat. Mansory McLaren ser ju riktigt bra ut, med en närmast återhållsam attityd. Kanske beror det på att kolfiberflärpar gör sig bättre på en superbil än på en stortysk lyxlimpa. Eller?

Mansory

Fast silverfärgen hjälper till.
Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com
Åk med till toppen
Ansvarig utgivare: Jan Prokopec
Till Bytbil.com