Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Sportbilarna i Genève

... som vi inte hann skriva om

Förra veckans bilsalong i Genève såg ett myller av premiärer och vi hann inte skriva om dem alla. Här kommer några eftersläntrare.

När de internationella bilsalongerna öppnar sina portar får världens alla motorintresserade bråda dagar. I årets upplaga av Salon international de l’automobile i schweiziska Genève var premiärerna synnerligen sportbilstunga.

Vi fick se superbilar som Lamborghini Huracán Performante, Porsche 911 GT3, McLaren 720S, RUF CTR, Aston Martin AMR och Fittipaldi EF7 bland många andra och till de lite lägre divisionerna får vi väl räkna släpp som Alpine A110, Tamo Racemo, Honda Civic Type R och Toyota Yaris GRMN

Men det fanns fler. Många fler. Vi har samlat ihop några av de mest spännande nyheterna som vi inte hann med att rapportera om förra veckan. Så håll till godo.

1. Zenvo TS1 GT
Den danska superbilstillverkaren Zenvo har byggt bilar i snart tio år. Den första modellen, Zenvo ST1, åkte på däng för att ha brunnit upp i det brittiska tv-programmet Top Gear. Sedan brann en till bil upp i Köpenhamn för ett par år sedan.

Nu har de släppt en ännu eldigare version kallad Zenvo TS1 GT (just det, TS1 och inte ST1) som har en 1.163 hästkrafter stark 5,8-liters V8 med dubbla centrifugalkompressorer. Mest intressant är kanske att den har en dogbox-låda med snedskurna drev. Det betyder racerbilssnabba växlingar utan racerbilsvinande från transmissionen. Om den har brandsläckare framgår inte.

Zenvo Automotive

Kanske hjälper den isblå kulören.

2. Eadon Green Black Cuillin
När du ser bilderna är det första du undrar ”vad har den där som inte Morgan Aero 8 inte har”. Svaret är tolv cylindrar. Mycket mer än så får vi inte veta om det brittiska start up-bolagets första produkt. Designen ska i alla fall vara inspirerad av trettiotalets Alfa Romeo 8C 2900, en serie undersköna karosser och dåtidens kanske mesta superbil.

Men kommer den att byggas och säljas? När då? Och vad kommer den att kosta? Frågorna är många men svaren är få. Så vi håller till godo med trettiotalsformer och löftet om modern teknik. Vad nu det kan tänkas innebära.

Eadon Green

Fast nog skulle jag vilja pendla till jobbet i den där.

3. Spyker C8 Preliator Spyder
I Sverige känner vi nog Spyker mest för grundaren Victor Mullers ekonomiska äventyr i Saab. Men i Holland har de byggt bilar med Audimotorer och galen detaljomsorg sedan millennieskiftet. Men den senaste har inte alls någon Audispis utan en V8 från svenska Koenigsegg.

Till skillnad från Koenigseggs egna motorer saknar Spykermotorn överladdning. Ändå petar den ur sig 600 hästkrafter, vilket lär sätta bra sprätt på den lilla bilen. Kanske är nyheten allra störst för Sverige, som därmed inte bara har en superbilstillverkare utan också en internationell motorleverantör.

Spyker NV

Men Preliator, vad är det för slags namn?

4. Allting från Mansory
Tyska Mansory är en tuningfirma som alltid går lite längre än de andra. Med sig till Genève hade de ett helt gäng vilda vagnar. Allra vildast var kanske Mansory 4XX Siracusa Spider, baserad på Ferrari 488. Men de hade också satt tänderna i Porsche, Bentley, Rolls-Royce, Maserati och ett antal Mercedes-Benz.

Självklart hade Mansory en övervikt åt suv-kategorin, för med ett så vräkigt grundmaterial som möjligt blir resultatet därefter, när alla kolfiberbitar klistrats fast. Mest förvånande var nog Mansorys tolkning av Mercedes-Benz buss V-klass, som fått en inredning som tagen från en lustjakt.

Mansory Design & Holding GmbH

För dem med mer pengar än smak.

5. Liberty Walk 488 GTB
Förlåt, sade jag att Mansorys version av Ferrari 488 var vild? Jag tar tillbaka, för japanska Liberty Walks version är nog ändå sju resor värre. Som en karikatyr av en racerbil stod faktiskt Liberty Walk 488 GTB utställd i Tokyo redan för ett par månader sedan, men det hindrar ju inte att den väckte viss uppmärksamhet även i Genève.

För japanerna är modifikationerna inte fråga om någon prestandaförbättring, utan allt handlar om utseende. Och ser ut, det är väl precis vad deras toksänkta, brutalbreddade bil gör. Nu behöver jag tvätta ögonen.

Liberty Walk

Det som har blivit sett, kan inte bli osett.
Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com