Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Porsche 911 GT3 RS höjer ribban

Men går bara att få med dubbelkopplingslåda.

Förändringarna är försiktiga på utsidan, men under skalet har den senaste versionen av Porsches hurtigaste bil fått ännu vassare teknik.

En Porsche 911 är i sig själv en respektingivande sportbil, men när den får epitetet GT har den gått på gym, fått mer muskler och gjort sig av med några kilon runt midjan. Heter den sedan RS har den lyft skrot hela veckan lång, fått ännu mera muskler och fått sexpacket på magen att titta fram.

Och Porsche sprutar ur sig GT-modeller som aldrig förr. I fjol fick vi en ny GT3 som hade vässat sig till 500 hästkrafter jämnt, den turboladdade GT2 som prompt slog rekord på Nürburgrings nordslinga och som om det inte vore nog täppte tyskarna också till en närmast obefinglig GT-lucka med GT3 Touring, som tonade ner attityden och spände sina muskler i det tysta.

Nu kommer också en ny GT3 RS, alltså en variant med ilsken sugmotor och fokus på bankörning – en GT3 som har snörat på sig spikskorna. Till nyheterna hör att den fyra liter stora motorn, som lånats från GT3, har med hjälp av effektivare insug och avgassystem höjt effekten till 520 hästkrafter och den slutar inte trampa på förrän vid 9.000 varv per minut. Att ta sig upp till 100 kilometer per timme tar 3,2 sekunder och till slut når man 312 kilometer per timme, om man håller ner länge nog.

Till skillnad från GT3, som går att beställa med sexväxlad manuell låda, är det enda transmissionsalternativet en sjuväxlad dubbelkopplingslåda. Till anpassningarna för banarbete hör hjulupphängningar som sitter fast med ledlager i stål, i stället för gummibussningar. Så gör man annars bara på tävlingsfordon, för i vardagstrafik slamrar ledlager ganska bra och slits ut fort gör de också. Men är det spikskor så är det.

Inte bästa valet för vardagspromenader.

På utsidan märks knappt skillnaden från den förra versionen. Fortfarande gapar stora andningshål i karossen och fortfarande tronar en enorm vinge därbak. Skillnaderna finns i detaljerna, som att bakljusen har hämtats från de senaste 911-modellerna och den bakre stötfångaren har fått en annan form.

Interiört får man kolfiberstolar, lättviktsdörrsidor och kakofoni, för Porsche har sparat in på ljudisolering i jakten på på några sparade kilon. Om det inte räcker kan man, utan extra kostnad, beställa sin GT2 RS med Clubsport-paket. Då får man störtbåge, eldsläckare och sexpunktsbälte också. Spikskor, som sagt.

Och om det ändå inte vore nog finns också ett så kallat Weissach-paket, som med hjälp av karosspaneler av kolfiber och fälgar av magnesium skalar ner tomvikten till 1.430 kilo. Men det kostar pengar. Den svenska prislistan startar på 1.950.000 kronor och de första leveranserna väntas någon gång i höst.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com